GOW30 en ERF2.0.
Hierbij kan gebruik worden gemaakt van mogelijkheden die de wetgeving en richtlijnen al bieden om aan specifieke aandachtspunten in bepaalde situaties tegemoet te komen. Zoals:
- Fietspaden langs ETW30
- Onverplicht fietspad in plaats van verplicht fietspad langs ETW30
- GOW30 met of zonder fietspaden (met een eigen specifieke vormgeving) in uitzonderingssituaties waar geen andere oplossingen mogelijk zijn
- Meer toepassen van ETW15 (erf) in plaats van ETW30
Aanbevelingen
- Hanteer de regel ‘50 km/uur: scheiden moet; 30 km/uur: mengen mag’ strikt. Na 30 jaar Duurzaam Veilig wordt het tijd dat mengen bij 50 km/uur niet langer meer als ‘tijdelijke’ situatie wordt geaccepteerd.
- Verwar ’30 km/uur: mengen mag’ niet met ’30 km/uur: mengen moet’. Het ligt wellicht niet voor de hand om fietspaden langs 30 km/uur straten te realiseren, maar als de hoeveelheid auto’s en fietsers erom vraagt is dat toch veiliger dan te blijven mengen om dat dat volgens de richtlijnen het ideaalbeeld is.
- Overweeg de toepassing van onverplichte fietspaden naast 30 km/uur straten in plaats van de standaard toegepaste verplichte fietspaden. De keuze om de rijbaan of het fietspad te gebruiken is aan de fietser. De groep fietsers is zo heterogeen dat ook de voorkeur per fietser zal verschillen.
- De GOW30 is een goede toevoeging aan bestaande Duurzaam Veilig wegcategorieën ETW30 en GOW50, maar pas hem alleen toe in bestaande knelpuntsituaties waar echt geen andere mogelijkheid is om alsnog een ETW30 of GOW50 te realiseren en zeker niet in nieuwe situaties.
- Kies bij een GOW30 voor een vormgeving die duidelijk afwijkt van de basiskenmerken van GOW50 en ETW30. Wees ook kritisch op bestaande 30 km/uur zones. Deze voldoen regelmatig niet aan de Duurzaam Veilig basiskenmerken. Door deze hieraan aan te passen wordt het verschil tussen ETW30 en GOW30 voor de weggebruiker duidelijker.
- Pas vaker een erfregime (Erf2.0) toe in krappe straatjes of straten zonder volwaardige voetgangersvoorzieningen in huidige 30 km/uur zones. Vaak is 30 km/uur in deze straten nog steeds te hard.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
De gedragseffecten van duurzame mobiliteit
11 nov om 08:03 uurTijdens het CVS-congres dat plaatsvindt op 21 en 22 november te Utrecht presenteren Rijkswaterstaat en Decisio…
Onderzoek naar acceptabele reistijd
27 sep om 09:23 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek uitgevoerd naar wat Nederlanders beschouwen…
Stedelingen pakken steeds vaker deelauto voor vakantie
15 aug om 13:10 uurVolgens MyWheels, de grootste aanbieder van deelauto's in Nederland, kiezen stedelingen steeds vaker voor een…
Subsidiebudget voor koop gebruikte elektrische personenauto op
9 aug om 11:54 uurHet subsidiebudget voor de koop van een gebruikte elektrische personenauto via de Subsidie Elektrische…
SUMP: rompslomp of verrijking van Nederlandse mobiliteitsvisies?
16 mei om 08:00 uurMobiliteit dient bij te dragen aan een duurzame, veilige en toegankelijke samenleving. Nu en in de toekomst.…
Veiliger schoolzones met digitaal verkeersmanagement
1 apr om 15:43 uurOp dit moment zitten er meer dan 1.4 miljoen kinderen in Nederland op het basisonderwijs. Al deze kinderen…
‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’
27 mrt om 16:33 uurDaan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…
Reactie toevoegen