Rondom Mobility as a Service bestaan nog veel onzekerheden. Daarom vroeg het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) 100 MaaS-experts naar hun visie. Uit de enquête komt een veelbelovend beeld van MaaS naar voren, maar blijkt ook dat experts en gebruikers er andere behoeften op nahouden.
Experts zien veel potentie in MaaS
Welke potentie heeft MaaS en wat is de toegevoegde waarde voor gebruikers én de samenleving? Dat wilde het KiM wel eens weten. In een vorige studie stond de eindgebruiker centraal, dit keer was het de beurt aan een groep van 100 MaaS-experts. Dit zijn onderzoekers, beleidsmakers, consultants en dienstverleners en de wereld van verkeer en vervoer. De resultaten publiceerde het KiM in het onderzoek 'Mobility-as-a-Service onder de loep' (.pdf).
Resultaten
Het platform is vooral interessant voor jonge stedelingen zonder kinderen, die aan het begin van hun carrière staan. Dit resultaat stemt overeen met eerdere bevindingen uit het onderzoek dat het KiM deed naar de voor MaaS kansrijke groepen. De meest kansrijke verplaatsingsmotieven zijn werkgerelateerd, aldus de experts. Het gaat dan primair om zakelijke verplaatsingen in de werksfeer en secundair om het woon-werkverkeer. Ook sociale en recreatieve verplaatsingsmotieven scoren redelijk. Op basis van eerdere onderzoeken lijken de laatst genoemde motieven het meest kansrijk voor het gebruik van MaaS.
De meest kansrijke gebieden voor de toepassing van MaaS zijn de grote steden (zowel het centrum als de randen). Dit resultaat sluit aan bij de bevindingen in de internationale literatuur: de ideale voedingsbodem voor MaaS is de grote stad. MaaS moet verder zorgen voor een verbeterde marktwerking op het gebied van personenmobiliteit. Mede via die weg kan MaaS een bijdrage leveren aan het verminderen van de dominantie van de eigen auto en de bereikbaarheid van stad en platteland verbeteren. De experts zien kansen om via MaaS deze marktwerking te stimuleren, vooral door een directe koppeling van vraag en aanbod, meer concurrentie en een verminderd eigen voertuigbezit
Verschil experts en gebruikers
Het blijft wel de vraag of MaaS aansluit op de behoefte van potentiële gebruikers. Volgens de experts biedt MaaS een app, keuzevrijheid, een reisadvies op maat en ontzorging. Potentiële gebruikers geven aan vooral behoefte te hebben aan betrouwbare reistijden, veiligheid, het gebruik van een eigen voertuig en lage reiskosten. De kenmerken ‘keuzevrijheid’ en ‘een gepersonaliseerd reisadvies’ bieden de grootste kans om een brug te slaan tussen hetgeen MaaS te bieden heeft en hetgeen waar reizigers naar zoeken wanneer zij zich verplaatsen, omdat de onderzoekers hierbij de grootste overlap zien.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
De gedragseffecten van duurzame mobiliteit
11 nov om 08:03 uurTijdens het CVS-congres dat plaatsvindt op 21 en 22 november te Utrecht presenteren Rijkswaterstaat en Decisio…
Onderzoek naar acceptabele reistijd
27 sep om 09:23 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek uitgevoerd naar wat Nederlanders beschouwen…
Stedelingen pakken steeds vaker deelauto voor vakantie
15 aug om 13:10 uurVolgens MyWheels, de grootste aanbieder van deelauto's in Nederland, kiezen stedelingen steeds vaker voor een…
Subsidiebudget voor koop gebruikte elektrische personenauto op
9 aug om 11:54 uurHet subsidiebudget voor de koop van een gebruikte elektrische personenauto via de Subsidie Elektrische…
SUMP: rompslomp of verrijking van Nederlandse mobiliteitsvisies?
16 mei om 08:00 uurMobiliteit dient bij te dragen aan een duurzame, veilige en toegankelijke samenleving. Nu en in de toekomst.…
Veiliger schoolzones met digitaal verkeersmanagement
1 apr om 15:43 uurOp dit moment zitten er meer dan 1.4 miljoen kinderen in Nederland op het basisonderwijs. Al deze kinderen…
‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’
27 mrt om 16:33 uurDaan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…
Reactie toevoegen