Mobility Lab koppelt al sinds 2017 startups met een innovatief idee op het gebied van smart mobility, duurzaamheid (CO2- en fijnstofreductie), infrastructuur aan een aansprekende klant. In 2020 ontstonden verschillende pilots met onder andere duurzame innovaties van startups Colvitro en Byewaste. Ook dit jaar is Mobility Lab op zoek naar startups met mobiliteitsoplossingen. Tot en met 5 mei 2021 kunnen zij zich aanmelden
Gezocht: startups voor duurzame mobiliteitsoplossingen

Om ons mobilteitssysteem bereikbaar te houden, is verandering noodzakelijk. De mobiliteit van de toekomst is slimmer, veiliger en duurzamer. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe maken we mobiliteit duurzamer? Door nieuwe ideeën een kans te geven. Voor startups is het vaak lastig om toe te treden tot de mobilteitsmarkt. Op dat moment komt Mobility Lab om de hoek kijken. Mobility Lab koppelt startups met een goed idee aan een bedrijf of organisatie met een mobilliteitsprobleem. Zo kan de startup haar prototype testen in een echte omgeving, zodat doorontwikkeling en opschaling mogelijk is.
Pilots in Vlaardingen en met Dura Vermeer
In de vier voorgaande edities leidde het startupprogramma tot ruim 17 miljoen euro aan funding en honderden banen. Er vond de afgelopen jaren een groot aantal pilots plaats. In de editie van 2020 deed startup Byewaste een pilot in Vlaardingen. Byewaste heeft als doel om meer herbruikbare spullen uit het restafval te houden. Denk hierbij aan boeken, elektrische apparaten textiel (kleding en schoenen) en speelgoed. Byewaste heeft een slimme applicatie waarbij ze een ophaalsysteem introduceerden dat het voor inwoners van Vlaardingen makkelijker maakte om onder andere het ‘afval’ te recyclen of een tweede leven te geven. Dit draagt bij aan een circulaire economie.

Ook startup Colvitro deed een pilot met Dura Vermeer. Colvitro maakt een duurzame afwerking voor het kleuren van fietspaden en wegmarkeringen. Zij gebruiken daarbij gerecycled glas in plaats van steenslag. Dat is niet alleen circulair en duurzaam, maar draagt ook bij aan de reductie van CO2-uitstoot.

Aanmelden
Voor editie 2021 is Mobility Lab wederom op zoek naar ondernemers uit binnen- en buitenland met een innovatief idee. Tot en met 5 mei kunnen startups zich aanmelden. Uit de aanmeldingen worden 25 startups geselecteerd voor het programma van Mobility Lab. Gedurende 9 maanden worden zij gematcht aan een bekende eerste klant, in startuptermen ook wel een ‘launching customer’ genoemd. Ook kunnen de deelnemers rekenen op juridisch-, marketing- en communicatieadvies en hulp bij het vinden van funding. Aanmelden kan via www.mobilitylab.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De invloed van ruimtelijk beleid op gezondheid
Ruimtelijk beleid heeft een grote impact op de leefomgeving en daarmee op de gezondheid en het welzijn van…
Gezonde bodem door rijksbrede samenwerking
Het College van Rijksadviseurs (CRa) benadrukt het belang van rijksbrede samenwerking voor een gezonde bodem.…
Eo Wijersprijsvraag 2025 - 2026 over Verkwikkende Vergezichten
De Eo Wijersstichting heeft het thema voor de 13e editie van de Eo Wijersprijsvraag aangekondigd: "…
Utrecht zet in op vergroening met acht klimaatadaptieve projecten
De gemeente Utrecht zet vol in op een klimaatbestendige stad en kondigt acht nieuwe projecten aan die bijdragen…
Klimaatneutrale mobiliteit in 2050: aanzienlijke vooruitgang geboekt
Nederland streeft naar een klimaatneutraal mobiliteitssysteem in 2050. Het Planbureau voor de Leefomgeving en…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Integrale aanpak met de SchoolpleinenCheck
Groene, speelse schoolpleinen die bijdragen aan klimaatadaptatie, gezondheid en sociale verbinding: met de…
Blue Zone Festival: Hét festival voor de gezonde leefomgeving
Gezonde leefomgevingen maken we samen. Het Blue Zone Festival, hét festival voor de…
Reactie toevoegen