Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld. Beide programma’s maken onderdeel uit van het Beleidskader Biodiversiteit, waarin een klimaatadaptief ingericht Leeuwarden met een toenemende biodiversiteit de centrale ambitie is.
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening

De belangrijkste reden voor de gemeente om het beleidskader op te stellen is de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen, zodat deze in 2035 weer toeneemt. De biodiversiteit neemt wereldwijd de laatste jaren drastisch af en met de plannen haakt Leeuwarden in op wereldwijde, Europese en landelijke herstelplannen. In Friesland loopt provinciebreed sinds 2021 al een herstelprogramma.
Al hard aan de slag
Leeuwarden is al jaren hard aan de slag met het onderwerp en nam de ambities op het gebied van biodiversiteit al op in de omgevingsvisie en in het coalitieakkoord. Zo legde de gemeente onder andere faunapassages aan, ondersteunde groene initiatieven en gebruikt ze haar groene reststromen om het bodemleven te verbeteren.
De gemeente formuleert zes doelen in haar beleidskader: de soortenrijkdom vergroten en kwetsbaarheid van populaties verminderen; bodem, water en biodiversiteit als uitgangspunt nemen bij het inrichten en beheren van de fysieke leefomgeving; bestaande groenblauwe structuren herstellen, versterken en uitbreiden; streven naar een toekomstbestendig voedselsysteem; inzetten op biodiversiteitsherstel bij het uitgeven en bestemmen van gronden en het stimuleren van positief contact tussen mens en natuur.
In het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit wil Leeuwarden de biodiversiteit beschermen en bevorderen langs vier actielijnen: een omgevingswetbestendige biodiversiteit, natuurinclusief werken voor een Basis Kwaliteit Natuur, het versterken en uitbreiden van de Leeuwarder Ecologische Structuur en educatie en communicatie.
200 hectare vergroenen
Het Uitvoeringsprogramma Vergroening bestaat uit veertien maatregelen, waarbij de plannen ongeveer 200 hectare aan openbare ruimte omvatten, een gebied ter grootte van vierhonderd voetbalvelden. De ambitie is om hierin 36 koelteplekken, extra schaduw op 28 fiets- en wandelpaden, vijftig groene verbindingen, veertig groene schoolpleinen, bijna zevenduizend nieuwe bomen en nieuw groen en natuurwaarden bij gebiedsontwikkelingen te realiseren. Hiervoor verwacht Leeuwarden een investering van ruim 35 miljoen euro te doen, waarvan inmiddels bijna 22 miljoen gedekt is.
Het Uitvoeringsprogramma Vergroening is hier te vinden, het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit hier. Het Beleidskader Biodiversiteit is hier in te zien.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘De binnenstad verregaand vergroenen zonder water heeft geen zin’
Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar…
Van bewegen naar beleid: Mobiliteit in de gezonde leefomgeving
Mobiliteit speelt een sleutelrol in een leefbare en gezonde leefomgeving. Tijdens het Blue Zone Festival op 15…
Nature Based Solutions winnen terrein
Succesvolle implementatie van nature based solutions als antwoord op opgaven als klimaatadaptatie en…
Blue Zone Festival: Hét festival voor de gezonde leefomgeving
Op donderdag 15 mei 2025 vindt de tweede editie van het Blue Zone Festival plaats in Amersfoort. Het Blue Zone…
De invloed van ruimtelijk beleid op gezondheid
Ruimtelijk beleid heeft een grote impact op de leefomgeving en daarmee op de gezondheid en het welzijn van…
De Rechtvaardige Straat: Hoe Zwolle de publieke ruimte herverdeelt
Van 7 tot en met 12 april vindt de Week van de Rechtvaardige Straat plaats. Dit initiatief daagt gemeenten uit…
Gezonde bodem door rijksbrede samenwerking
Het College van Rijksadviseurs (CRa) benadrukt het belang van rijksbrede samenwerking voor een gezonde bodem.…
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…