Door het gebrek aan actie van Rijk en provincies is er een impasse in de sectoren wonen, natuur en landbouw. Dat constateert het Planbureau voor de Leefomgeving. Het PBL adviseert daarom om gezamenlijk op te trekken bij het maken van ruimtelijke keuzes.
PBL adviseert Rijk en provincies: maak samen ruimtelijke keuzes
Nieuwe woningbouwlocaties worden vastgesteld zonder plannen voor bijbehorende infrastructuur, wat leidt tot dreigende congestie. Verder ontbreekt een ruimtelijke visie op water- en energievoorzieningen en is de uitvoeringscapaciteit onvoldoende.
Dat constateert het PBL na onderzoek – op verzoek van het ministerie van BZK – van de ruimtelijke voorstellen die de provincies hebben opgesteld.
De provincies staan voor een moeilijk vraagstuk, waarbij het Rijk de controle wil houden over de besteding van uitvoeringsgelden, stelt het PBL. Financiering voor randvoorwaarden van woningbouw, zoals energie en infrastructuur, is onvoldoende en er is een beperkte capaciteit bij bouwbedrijven en overheden, wat voldoende woningbouw in de weg staat.
Sectorale middelen gebiedsgericht inzetten
Het PBL adviseert om concrete integrale ruimtelijke keuzes te maken in samenspraak, in plaats van vragen te blijven stellen. Er wordt aangeraden om eerst keuzes op hoofdpunten te maken voor een efficiënte voortgang. Het Rijk zou de mogelijkheden moeten vergroten om sectorale middelen gebiedsgericht in te zetten.
Bekijk hier de publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Twee miljoen euro voor verbetering leefomgeving Groningse wijk Beijum
9 okt om 08:30 uurHet college van B&W van de gemeente Groningen wil de komende jaren 2 miljoen euro investeren in de…
Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling
8 jul om 12:06 uurIn september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…
Internationale Knoop XL: van ambitie naar concrete invulling mobiliteit
4 jun om 15:20 uurIn het noordelijke deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren maar liefst 55 hectare grond…
Het grijze gebied als 'innovation playground’ voor mobiliteit en gebiedsontwikkeling
13 mei om 14:02 uurWat je hier bracht, brengt je niet verder. Dat is de stellige overtuiging van de mensen van Future Mobility…
Almere zet verdichting in voor vergroening
8 apr om 16:41 uurIn de onlangs vastgestelde Ontwikkelvisie 2040 voor de kern van Almere is veel ruimte voor groen. De…
‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’
27 mrt om 16:33 uurDaan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…
De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?
15 mrt om 08:25 uur“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”
Dit schreven…
Op zoek naar onderhandelingsruimte
12 feb om 12:02 uurVerschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…