Het college van B&W van de gemeente Groningen wil de komende jaren 2 miljoen euro investeren in de Heerdenaanpak, een integrale aanpak voor de vernieuwing van de wijk Beijum. Het doel is de leefomgeving en leefkwaliteit te verbeteren door nauwe samenwerking tussen bewoners, woningcorporaties, WIJ Groningen en de gemeente.
Twee miljoen euro voor verbetering leefomgeving Groningse wijk Beijum
Bron: Gemeente Groningen
Beijum, een groene en diverse wijk met verschillende buurten, de zogeheten heerden, heeft al positieve resultaten gezien van deze aanpak in onder andere Doornbosheerd en Galkemaheerd. Naast verbeteringen in de hele heerd, zijn er ideeën gedeeld voor het inrichten van tuinen en erfafscheidingen, wat de wijk verfraait. Energiecoaches hebben bewoners geadviseerd over energiebesparing en duurzame oplossingen, en WIJ-medewerkers hebben via huisbezoeken geholpen met sociale kwesties, wat de onderlinge verbondenheid in de wijk heeft versterkt. Met de nieuwe begroting wil het college de komende jaren vijf tot acht heerden aanpakken.
Wethouder Rik van Niejenhuis, verantwoordelijk voor wijkvernieuwing, zegt: "Deze investering versterkt de samenwerking tussen bewoners en betrokken organisaties. We geloven dat deze gezamenlijke inspanning de leefkwaliteit in Beijum aanzienlijk zal verbeteren. Samen maken we de wijk nog mooier en leefbaarder."
De Heerdenaanpak richt zich op het vergroenen en verduurzamen van de buurt, het verbeteren van de openbare ruimte en verkeersveiligheid, en onderhoud door woningcorporaties. Energiecoaches geven advies op maat, terwijl WIJ Beijum bewoners uitnodigt om mee te denken over wensen voor de buurt, zoals ontmoetingsplekken, bankjes, buurttuinen of gezamenlijke barbecues. WIJ ondersteunt en verwijst zo nodig door naar andere projecten zoals Kansrijke Start en Kansrijk Oost.
Momenteel is de Heerdenaanpak actief in de Onnemaheerd. Dit najaar wordt een definitief ontwerp aan de buurt gepresenteerd, met de start van de werkzaamheden gepland voor 2025.
In 2023 hebben woningcorporaties en de gemeente aandachtspunten in Beijum geïnventariseerd, wat heeft geleid tot een selectie van heerden die in aanmerking komen voor verbetering. De focus ligt op de openbare ruimte, veiligheid en duurzaamheid. Het doel is om in de komende jaren vijf tot acht heerden in het noordelijke deel van Beijum aan te pakken. Gezien de bewezen resultaten van de Heerdenaanpak is het streven om deze methode op grotere schaal toe te passen. Voor dit plan is een meerjarenbegroting opgesteld van €2 miljoen, waarvan €950.000 afkomstig is uit het Nationaal Programma Groningen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling
8 jul om 12:06 uurIn september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…
Internationale Knoop XL: van ambitie naar concrete invulling mobiliteit
4 jun om 15:20 uurIn het noordelijke deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren maar liefst 55 hectare grond…
PBL adviseert Rijk en provincies: maak samen ruimtelijke keuzes
28 mei om 16:53 uurDoor het gebrek aan actie van Rijk en provincies is er een impasse in de sectoren wonen, natuur en landbouw.…
Het grijze gebied als 'innovation playground’ voor mobiliteit en gebiedsontwikkeling
13 mei om 14:02 uurWat je hier bracht, brengt je niet verder. Dat is de stellige overtuiging van de mensen van Future Mobility…
Almere zet verdichting in voor vergroening
8 apr om 16:41 uurIn de onlangs vastgestelde Ontwikkelvisie 2040 voor de kern van Almere is veel ruimte voor groen. De…
‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’
27 mrt om 16:33 uurDaan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…
De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?
15 mrt om 08:25 uur“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”
Dit schreven…
Op zoek naar onderhandelingsruimte
12 feb om 12:02 uurVerschillende maatschappelijke opgaven strijden om schaarse ruimte in de fysieke leefomgeving. Er zullen keuzes…