De provincie Gelderland en Overijssel ondertekenen 23 maart de samenwerkingsovereenkomst Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), waarin afspraken zijn gemaakt met de Rijksoverheid.
Gelderland en Overijssel gaan voor meer laadinfra
Vanuit het Klimaatakkoord is het NAL voortgekomen: een masterplan voor de uitrol van de laadinfrastructuur in heel Nederland. Het uitwerken van de plannen gebeurt in clusters van provincies: Nederland kent vijf NAL-regio’s. De provincies Overijssel en Gelderland vormen één zo’n NAL-regio.
Regionale invulling
Met de gemaakte afspraken ondersteunen Gelderland en Overijssel vervolgens gemeenten en regio’s om hun laadvraag in te vullen, vertelt Gelders gedeputeerde Christianne van der Wal. “We dagen ze uit om met een bod te komen. Daarin geven zij aan hoe ze de groeiende laadvraag gaan invullen. Zo kunnen we goed monitoren of we op de juiste weg zijn en ons aanbod waar nodig aanpassen”.
Iedere Nederlandse gemeente moet eind 2020 een integrale visie op laadinfrastructuur hebben vastgesteld. Op basis van deze visie en het plaatsingsbeleid, worden locaties aangesteld om de nieuwe laadpalen te plaatsen. Dit gaat over verschillende vormen van elektrische voertuigen en om het laden in openbare ruimte maar ook op privaatterrein.
Impact op het elektriciteitsnet
De provincies Gelderland en Overijssel werken samen met de betreffende netbeheerders Stedin, Enexis en Liander aan een regionale aanpak hoe gemeenten hierin ondersteund kunnen worden. Want doordat het aantal laadpalen en elektrische auto’s groeit, groeit ook de impact op het elektriciteitsnet.
Wanneer netverzwaringen nodig zijn, is het voor de netbeheerders belangrijk om ruim op tijd op de hoogte te zijn. Zo kunnen ze alvast voorbereidingen treffen en bij concrete aanvragen sneller nieuwe aansluitingen realiseren.
Aanbesteding
De provincies Gelderland en Overijssel trekken al langere tijd samen op wat betreft laadinfrastructuur. In 2017 schreven zij een gezamenlijke Europese aanbesteding uit voor de plaatsing van 2250 slimme laadpalen. Allego en Ecotap wonnen de aanbesteding in 2018, waarmee het aantal laadpalen in beide provincies wordt verviervoudigd.
Lees ook: Laadinfrastructuur mag geen drempel zijn voor e-rijden in Nederland (Bron: Parkeer24)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
De gedragseffecten van duurzame mobiliteit
11 nov om 08:03 uurTijdens het CVS-congres dat plaatsvindt op 21 en 22 november te Utrecht presenteren Rijkswaterstaat en Decisio…
Onderzoek naar acceptabele reistijd
27 sep om 09:23 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek uitgevoerd naar wat Nederlanders beschouwen…
Stedelingen pakken steeds vaker deelauto voor vakantie
15 aug om 13:10 uurVolgens MyWheels, de grootste aanbieder van deelauto's in Nederland, kiezen stedelingen steeds vaker voor een…
Subsidiebudget voor koop gebruikte elektrische personenauto op
9 aug om 11:54 uurHet subsidiebudget voor de koop van een gebruikte elektrische personenauto via de Subsidie Elektrische…
SUMP: rompslomp of verrijking van Nederlandse mobiliteitsvisies?
16 mei om 08:00 uurMobiliteit dient bij te dragen aan een duurzame, veilige en toegankelijke samenleving. Nu en in de toekomst.…
Rotterdam neemt als een van eerste gemeenten verkeersbesluit over ZE-zone
13 mei om 14:50 uurRotterdam heeft als een van de eerste gemeenten een verkeersbesluit over de zero-emissiezone genomen. Dat…
Groen licht voor invoering zero-emissiezones
24 apr om 09:00 uurDe seinen voor de invoering van zero-emissiezones voor stadslogistiek staan op groen. Uit nieuw onderzoek van…
Reactie toevoegen