De toekomst van mobiliteitshubs
Welke rol speelt de aanbieder van deelmobiliteit bij de ontwikkeling van hubs? Hebben die veel invloed? Verbeet: "Zij maken het mede mogelijk, maar het is een bredere afweging uiteindelijk. Alleen de sturing op hubs vanuit de overheid ontbreekt, die moet stappen zetten. Het beleid is er nu vooral op gericht om ellende te voorkomen, terwijl we veel meer naar een sturend model zouden moeten." Elting is van mening dat mobiliteitshubs en dan vooral deelmobiliteit ook een maatschappelijk doel zouden kunnen dienen. "Dat is zowel aan overheden als bijvoorbeeld aan projectontwikkelaars. Je kijkt dan meer naar welzijn in plaats van naar welvaart. En daarom zouden overheden meer een sturende rol moeten innemen.” Dat zou ertoe kunnen leiden dat het verdienmodel van deelmobiliteit op de schop gaat, denkt Duijnisveld. "Net als bij ov zou het kunnen zijn dat mobiliteit in een concessie wordt gedaan.”
Dorpshub
De rol van mobiliteitshubs in grote steden ten opzichte van kleinere steden en dorpen is heel anders, de overeenkomst is dat in alle gevallen maatwerk nodig is, vindt het drietal. Verbeet: "In kleine steden en dorpen zie he dat allerlei sociale functies aan ov-knooppunten worden gekoppeld. Het wordt een trefpunt met allerlei dynamiek. Het is bovendien een manier om ov te verrijken, zodat dat aanbod niet nog verder verschraalt. Je hebt dan een andere doelstelling met een mobiliteitshub. Het wordt feitelijk een dorpshub met allerlei voorzieningen en dus zeker ook mobiliteit."
Elting: "In provincies als Groningen en Drenthe zie je vaak dorpen met kilometerslange lintbebouwing. De plek voor een hub is in dat geval misschien wel een carpoolplek waar je ook pakketjes kunt ophalen, tot waar ook het OV je naartoe brengt en vanaf waar je vervolgens verder reist."
Heeft de mobiliteitshub toekomst? "In steden met veel aanbod zie je eigenlijk vanzelf al clustering ontstaan”, legt Verbeet uit. “In nieuw gebied kun je dit naar je hand zetten met mobiliteitshubs. Kijk naar de behoefte per gebied."
Gevecht om schaarse ruimte
De bodem voor mobiliteitshubs is in elk geval vruchtbaar, weet Duijnisveld. “Er is ten opzichte van een aantal jaar geleden meer flankerend beleid. Binnensteden worden autoluw en tegelijkertijd proberen gemeenten bijvoorbeeld ook fietsen naar inpandige garages te verplaatsen. Het is een gevecht om de schaarse ruimte.”
Ook Elting ziet toekomst in mobiliteitshubs. Centraal parkeren levert ruimte op in de straat, en wordt aantrekkelijker als je daar andere mobiliteitsdiensten en functies aan toevoegt. Het moet normaal worden dat je auto – net als de ondergrondse afvalcontainer – op afstand van je huis staat, zodat je in de straat ruimte hebt voor groen, kinderen en ontmoetingen met de buren.
Whitepaper
Movares bracht onlangs een whitepaper uit over de toekomst van mobiliteitshubs. Je leest de whitepaper 'Mobiliteitshub is de toekomst' van Movares hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
De gedragseffecten van duurzame mobiliteit
11 nov om 08:03 uurTijdens het CVS-congres dat plaatsvindt op 21 en 22 november te Utrecht presenteren Rijkswaterstaat en Decisio…
Onderzoek naar acceptabele reistijd
27 sep om 09:23 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek uitgevoerd naar wat Nederlanders beschouwen…
Zwolle maakt strategie voor mobiliteitshubs
25 sep om 13:47 uurGemeente Zwolle gaat de komende jaren verschillende mobiliteitshubs in de stad ontwikkelen. Dat is het plan van…
Stedelingen pakken steeds vaker deelauto voor vakantie
15 aug om 13:10 uurVolgens MyWheels, de grootste aanbieder van deelauto's in Nederland, kiezen stedelingen steeds vaker voor een…
Subsidiebudget voor koop gebruikte elektrische personenauto op
9 aug om 11:54 uurHet subsidiebudget voor de koop van een gebruikte elektrische personenauto via de Subsidie Elektrische…
SUMP: rompslomp of verrijking van Nederlandse mobiliteitsvisies?
16 mei om 08:00 uurMobiliteit dient bij te dragen aan een duurzame, veilige en toegankelijke samenleving. Nu en in de toekomst.…
Veiliger schoolzones met digitaal verkeersmanagement
1 apr om 15:43 uurOp dit moment zitten er meer dan 1.4 miljoen kinderen in Nederland op het basisonderwijs. Al deze kinderen…
Reactie toevoegen