Scholen en bedrijven in de groensector gaan samen lesmateriaal ontwikkelen over het VHG-concept Het Levende Gebouw.
Scholen en bedrijven ontwikkelen lesmateriaal over Het Levende Gebouw
Bij het project, dat door Branchevereniging VHG op 27 januari is afgetrapt, zijn vier onderwijsinstellingen en vier VHG-lidbedrijven betrokken. Doel van de samenwerking is om het VHG-concept voor Het Levende Gebouw, dat VHG in mei 2019 introduceerde, op een goede manier te integreren in het beroepsonderwijs.
Samenwerking
De groenbedrijven kunnen inhoudelijke kennis aanleveren voor het lesmateriaal en praktijkdagen invullen. Ook kunnen ze aangeven welke kennis en vaardigheden nodig zijn binnen dit vakgebied. De ondernemers voorzien een aanzienlijke groei van opdrachten als het gaat om groen in, op, aan en bij gebouwen. Daarvoor zijn verschillende typen groenprofessionals nodig. Voor de aanleg van groendaken bijvoorbeeld, is kennis van bouw- en installatietechniek van belang, terwijl de onderhoudsmedewerker die interieurbeplanting verzorgt, moet beschikken over ‘softskills’ zoals tact en mondelinge communicatieve vaardigheden. Het lesmateriaal zou niet alleen gericht moeten zijn op de studenten in de reguliere opleidingen, maar zeker ook op de groeiende groep zij-instromers waarmee de bedrijfstak te maken heeft.
De onderwijsinstellingen die meewerken aan de ontwikkeling van dit lesmateriaal zoeken naar een betere profilering van de groenopleidingen om meer studenten naar deze opleidingen te leiden. VHG faciliteert deze samenwerking vanuit haar doelstelling als branchevereniging om samen met onderwijs en bedrijfsleven te zorgen voor goed groen onderwijs. Dat gebeurt onder andere binnen de negen Groene Hotspots die verspreid over Nederland worden opgezet: een krachtenbundeling op regionaal niveau tussen het groene onderwijs en het bedrijfsleven om samen te komen tot verdere ontwikkeling van het vak en het vakonderwijs.
Het Levende Gebouw
De handleiding Het Levende Gebouw gaat over groen op, aan en in gebouwen. Het is een boekwerk met inspirerende ideeën voor prettige groene gebouwen die bijdragen aan het integraal aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van wateroverlast, hittestress, energie, gezondheid, biodiversiteit en circulariteit. Auteur Kim van der Leest lichtte recent een tipje van de sluier in dit artikel op Biind.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Reactie toevoegen