Komende zomer doet de deelfiets opnieuw zijn intrede in Amsterdam. Niet iedereen zit erop te wachten. We vroegen twee experts hoe de deelfiets toch in de harten van de Amsterdammers kan worden gesloten.
Zo wordt de Amsterdamse deelfiets een succes
Wetgeving loopt achter op innovatie
Kwaliteit en geofencing
Minder tweede en derde fietsen
Exploitant moet meebetalen
Zo wordt de deelfiets succesvol
- Zorg voor goede geofencing
- Met een goede geofencing kan je de huur van de fiets niet stopzetten als de fiets niet goed staat geparkeerd. Door beperkingen te stellen aan het stallen van de fiets houd je de stoep schoon en voorkom je disbalans in de verspreiding van de deelfietsen over de stad.
- Kwaliteit van de fiets moet goed zijn
- Als de deelfiets van goede kwaliteit is én goed wordt onderhouden door de verhuurder, is de deelfiets een prima alternatief voor de tweede of derde fiets van de Amsterdammer en de forens, die vaak van barrels gebruik maken
- Neem tijd voor de transitie
- Het negatieve sentiment rond deelfietsen moet doorbroken worden. Bovendien kost elke innovatie tijd om te settelen.
- Denk goed na over de plaatsing van deelfietsen
- Kijk naar waar de behoefte van deelfietsen het grootst is. Dat is niet per se de plek waar nu al veel fietsen gestald zijn
- Zet in op gedragsverandering
- Door fietsen binnen of ondergronds te stallen maak je veel ruimte in de openbare ruimte
Over de experts
Walther Ploos van Amstel is meer dan 25 jaar werkzaam als expert op het gebied van logistiek, supply chain management en internationale distributie. Hij richt zich in zijn onderzoek vooral op stadslogistieke innovaties, bouwlogistiek en samenwerking in logistieke ketens. Hij is lid van de stuurgroep van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek.Deborah Nas helpt bedrijven succesvol te innoveren door technologische kansen te matchen met sterke klantinzichten. "Met de razendsnelle technologische ontwikkelingen, toenemende digitalisering, en gebruikers die steeds minder goed kunnen aangeven wat ze wensen, is succesvol innoveren een uitdaging."
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
De gedragseffecten van duurzame mobiliteit
11 nov om 08:03 uurTijdens het CVS-congres dat plaatsvindt op 21 en 22 november te Utrecht presenteren Rijkswaterstaat en Decisio…
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Onderzoek naar acceptabele reistijd
27 sep om 09:23 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek uitgevoerd naar wat Nederlanders beschouwen…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Stedelingen pakken steeds vaker deelauto voor vakantie
15 aug om 13:10 uurVolgens MyWheels, de grootste aanbieder van deelauto's in Nederland, kiezen stedelingen steeds vaker voor een…
Subsidiebudget voor koop gebruikte elektrische personenauto op
9 aug om 11:54 uurHet subsidiebudget voor de koop van een gebruikte elektrische personenauto via de Subsidie Elektrische…
Reactie toevoegen