Vergroening wordt steeds belangrijker in Nederland, bijvoorbeeld op schoolpleinen. Maar waarom worden groene klaslokalen nog zoveel vergeten?
Waarom groene schoolpleinen en geen groene lokalen?
Op de hogeschool zijn we volop bezig met de formulering van het programma van eisen voor het nieuwe gebouw, dat in 2022 zal verrijzen op het terrein van de Floriade in Almere. We zijn een hogeschool met groene opleidingen als Toegepaste Biologie en Biologie, Voeding en Gezondheid en we willen dat het nieuwe gebouw ook ons ‘verhaal’ vertelt, dat het herkenbaar is als niet zomaar een hogeschool, maar een school waar het draait om groene thema’s.
Ik was gevraagd eind februari een bijdrage te leveren aan een inspiratiesessie over de groene inrichting van het gebouw. De centrale vraag voor mij die middag was hoe het groen in het gebouw kan – of wat mij betreft móet – bijdragen aan het werkplezier en de -productiviteit van de medewerkers en de leeropbrengsten van onze studenten. Immers, dat zijn de mensen die dagelijks in het gebouw werken, lesgeven, leren, studeren en getoetst worden. Met groen bedoel ik trouwens niet duurzaam of milieuvriendelijk, nee, met groen bedoel ik natuur, bomen, planten of bloemen.
Wetend dat de natuur, maar ook de stedelijke groene leefomgeving, een positief effect heeft op onze gezondheid en ons welbevinden, heb ik, ter voorbereiding op die middag, nog weer eens even gekeken naar de laatste inzichten op het gebied van natuur en leeropbrengsten. Daar is nog relatief weinig over bekend. In Scandinavische landen heeft men veel ervaring met onderwijs in de natuur, maar wat de resultaten betreft is daarbij vooral gekeken naar competenties als samenwerken en onderzoeken.
Er is in Nederland wat dit betreft wel gekeken naar het effect van het vergroenen van schoolpleinen. Er zijn namelijk veel groene pleinen aangelegd in de afgelopen jaren. Bovendien is er onderzoek gedaan naar het effect van die schoolpleinen. Wat blijkt? Kinderen die in de pauze op een groen schoolplein spelen, zijn meer geconcentreerd als ze weer in de klas terugkomen. Dus, een groen schoolplein is beter voor de concentratie dan een kaal en betegeld schoolplein. Zo’n grijs schoolplein is dus niet goed voor de kinderen.
Waarom vragen we ons dan met z’n allen niet af of een grijs, leeg klaslokaal wel goed is? Daar zitten ze van half negen tot drie uur in. Dat schoolplein zien ze maar even. Hoezeer ik ook heb gezocht naar plaatjes, echt groene, volop met planten ingerichte lokalen of met fotobehang van een bos of landschap beplakte wanden (ook dat heeft positief effect) zijn er niet. In de architectuur neigen we vooral buiten naar de vergroening of in gemeenschappelijke ruimtes, maar leren doen leerlingen en studenten ín de lokalen, zes tot acht uur per dag!
Mijn nieuwe hogeschool is dan ook een hogeschool die niet alleen in de hal, in de personeelskamer, op het dak of op de gevel groen is, maar waar ook ín de lokalen zichtbaar wordt dat je in een groene, meer natuurlijke omgeving ontspant en je je energie optimaal kunt benutten om datgene te doen waar je voor komt: te leren.
Het nieuwe gebouw van Aeres Hogeschool staat in 2022 op het terrein van de Floriade. Meer weten over wat de Floriade gaat brengen? Lees het artikel in Biind Magazine nr. 1 van 2019.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Reactie toevoegen