Veel organisaties waar ik kom houden zich dagelijks bezig met belangrijke opgaven rondom een gezonde stad: klimaatadaptatie, hittestress, luchtkwaliteit, veiligheid etc. Keer op keer valt me op dat er veel kennis en kunde is vanuit de data scientist/GIS over data én er veel inhoudelijke kennis is vanuit de beleidsmatige en programmamanagement kant. Beide zijn groepen met een enorme drive voor een gezondere stad.
De kracht van samen ontdekken
Alleen kunnen deze twee groepen naar mijn mening veel meer voor elkaar betekenen: op inhoud, betekenisvol werken en de lol van samen ontdekken. In deze blog neem ik je mee in mijn gedachten hierover.
Hoe brengen we maatschappelijke opgaven en technologie samen?
Nederland beschikt over een schat aan open data over de kwaliteit van onze leefomgeving. Data over de ondergrond, de objecten daarin, droogte, hittestress, verstening, energie, verkeer etc. Deze data is laagdrempelig beschikbaar, maar vooral ook eenvoudig te combineren in analyses en visualisaties. Met data alleen kom je niet zover. Goede vragen stellen en samen met die data aan de slag gaan, leidt tot antwoorden en handvatten voor interventies.
Goede vragen stellen helpt
Vraagarticulatie bekt niet lekker. Maar het is vaak een uitdaging tussen de inhoudelijke professionals die inzicht willen in bijvoorbeeld aardgasvrije wijken of klimaatadaptatie, en de data/GIS professionals aan de andere kant om te ontdekken hoe ze hierbij kunnen helpen. Door simpelweg in gesprek te gaan over welke vragen er zijn, welke data er is en wat er met die data kan, kom je samen verder. Dan ga je optimaal ontdekken hoe je data zou kunnen gebruiken in analyses, visualisaties, dashboards etc. Daarmee kom je tot antwoorden voor de vraagstukken, maar is het ook mogelijk effectiever te communiceren en rapporteren naar burgers, bestuur en andere betrokkenen.
Zelf heb ik een achtergrond als strateeg en had ik altijd betrekkelijk weinig ervaring in het werken met data of GIS. Het leuke is dat juist die zoektocht vanuit inhoud met data scientist en GIS specialisten mij nu veel oplevert. De enorme datasets in online kaarten die ik laagdrempelig kan toepassen is enorm. En de eerste stappen zijn geen rocket science, het is een kwestie van beginnen. Zo ben ik van mijn woonplaats Amersfoort wat data gaan combineren. Denk aan 3D data van huizen, bomen, kabels en leidingen, data van verkeer en de leefomgeving. Al snel geeft deze combinatie van datasets inzicht in vraagstukken en leidt deze visuele kaart gegarandeerd ook tot nieuwe vragen. Nieuwsgierig hoe dat er uit ziet? Klik hier.
Iets meer perspectief?
Een heel aantal keer per jaar doe ik mee aan innovatiesprints. Korte, afgebakende tijden om te kijken hoe je samen een onderwerp verder kunt brengen. Daarin brengen we altijd de vragensteller (beleid/programma) samen met de dataspecialisten. Ik vind het mooi om te zien hoe er in zeer korte tijd de verbinding ontstaat tussen beide groepen qua taal, het articuleren van behoeften (ik zou wel willen weten hoe…, of kunnen we kunnen burgers vragen..) en het maken van apps en kaarten. Een ideale vorm om actief samen te werken en met elkaar te ontdekken.
Deze blog verscheen in Biind Magazine #4 over de Gezonde Leefomgeving. Lees hier gratis het magazine!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…
BioClock Consortium onderzoekt invloed van kunstlicht op biologische klok
3 jul om 16:16 uurDe gehele levende natuur bezit een biologische klok. Deze wordt ‘gelijk gezet’ door licht, van nature de…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Reactie toevoegen