'Het inzetten van speltechnieken voor participatie in het publieke domein wordt nog amper toegepast, en dat terwijl Nederland een grote speler is in de game-wereld.'
Burgerparticipatie in het groene domein; hoe doe je dat?
Burgerparticipatie komt steeds meer in zwang. Ik bedoel hierbij niet de vrijwilligers bij een sportvereniging, of het organiseren van een schoonmaakactie om de omgeving leefbaar te houden of om gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen. Nee, ik doel op het proces om inwoners de mogelijkheid te bieden om de publieke besluitvorming te beïnvloeden, om hun stem te laten horen. Daar waar bekend is dat mensen zich steeds meer betrokken voelen bij hun directe leefomgeving, liggen hier ook volop kansen om mensen bij ingrepen in die leefomgeving te betrekken.
Over een andere boeg
In mijn werk richt ik mij op de groene leefomgeving in de stad. Die groene ruimte in de stad (lanen, parken) is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Mensen die wonen in wijken waar veel groene ruimte aanwezig is, bezoeken de huisarts bijvoorbeeld minder vaak, voelen zich gezonder en ervaren minder stress. In mijn onderzoek probeer ik de vraag te beantwoorden: hoe kunnen we investeren in de groene ruimte van een wijk zodat de gezondheid en het welzijn van mensen in die wijk verbetert?
Daarbij veronderstel ik dat dit effect groter is naarmate de inwoners van de wijk mogen meebeslissen over ingrepen in hun wijk. Maar hoe doe je dat? Dat kan traditioneel met discussieavonden, een enquête in de wijk of workshops, maar in het lectoraat starten we een nieuwe methode: met gaming-technieken.
Spelen voor participatie
Ik kwam recent in contact met GainPlay. Dit bedrijf ontwikkelt digitale middelen die een positieve impact hebben op het gedrag en de gezondheid van mensen. In een gesprek ontstond het idee om burgers mee te laten denken over ingrepen in hun groene leefomgeving met behulp van 3D visualisatie- en speltechnieken uit de game-wereld. Door middel van een app willen we inwoners in een 3D-omgeving zelf een groene ruimte laten ontwerpen, er met elkaar over discussiëren in de app en wellicht samen tot een breed-gedragen ontwerp komen.
We dienden het idee in bij de Nationale Wetenschapsagenda en uit honderden aanvragen bleek dit 1 van de 37 ideeën die werden gehonoreerd met een bedrag van 50.000 euro, juist vanwege het vernieuwende karakter. Het inzetten van dergelijke speltechnieken voor participatie in het publieke domein wordt nog amper toegepast, en dat terwijl Nederland een grote speler is in de game-wereld.
Kansen grijpen
Binnenkort starten we. In Almere waarschijnlijk. Waarom? Niet alleen omdat onze hogeschool er staat. In Almere vinden regelmatig ingrepen plaats in wijken vanwege de bodemdaling. Dan gaat de hele wijk op de schop; een uitgelezen kans om met dit project burgers actief mee te laten denken over hoe de wijk eruit moet komen te zien. We zijn niet alleen benieuwd naar de uitkomst, maar ook naar het proces. Werkt het, stimuleert het mensen inderdaad om actief mee te denken? En wat vinden ze ervan? Zo hopen we een nieuwe dimensie toe te voegen aan de participatie van burgers in het publieke domein.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Beste mevrouw, meneer,
Ik ben op zoek naar mogelijkheden om burgers te motiveren om mee te doen met het vergroenen van hun buurt. Ik ben nieuwsgierig naar het verloop van de gaming techniek. Is daar al iets over bekend? Ik hoor graag..
Met vriendelijke groet
Désirée Stolker, GGD Hollands Midden
Ingediend door Désirée Stolker (niet geregistreerde gebruiker) op do, 03/03/2022 - 18:06
Reactie toevoegen