Denise Janmaat kijkt terug op 2018. "Het jaar is voor mijn gevoel zo snel voorbij gegaan, dat even stilstaan bij wat er gebeurde een goed gevoel geeft."
Vele kleine, en soms wat grote stappen
Denise Janmaat is een van de vijf dagvoorzitters tijdens het nieuwe evenement Biind Brainz, van 5 t/m 7 februari in Zwolle. In dit artikel blikt ze terug op 2018, tijdens Biind Brainz wordt besproken welke stappen van 2019 een nog beter jaar maken.
In deze laatste maand van het jaar is het waardevol om ook even te kijken naar het jaar dat achter ons ligt. Het jaar is voor mijn gevoel zo snel voorbij gegaan, dat even stilstaan bij wat er gebeurde een goed gevoel geeft.
Wat vooral opvalt is dat dit kabinet écht werk maakt van toegankelijkheid
Want op het gebied van toegankelijkheid is er heel erg veel gebeurd. Er zijn vele kleine en soms wat grotere stappen gezet om Nederland écht toegankelijk te maken. Wat vooral opvalt, is dat dit kabinet echt werk maakt van het realiseren van toegankelijkheid. De ministers Ollongren en De Jonge doen dat op voortvarende wijze door met de markt tot planvorming en afspraken te komen.
Samen met de diverse Kamerleden die de vinger stevig aan de pols houden en onderwerpen aankaarten, is er nu voelbaar en merkbaar beweging in de toegankelijkheid van Nederland. In vele gemeenten staat het optimaliseren van de toegankelijkheid op de kaart en zijn er veel initiatieven. Inmiddels worden die steeds breder gedragen en daardoor wordt er ook steeds meer gerealiseerd.
Toegankelijke sprinter in gebruik genomen
Niet alleen in gemeenten gebeurt dat, ook in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Mede door de niet aflatende inspanning van Roos Prommenschenkel is er een toegankelijke sprinter in gebruik genomen en wordt er een toenemend aantal stations toegankelijk gemaakt. Ook wordt er hard gewerkt aan treinen met toegankelijke toiletten voor al diegenen die anders niet kunnen reizen.
We zijn er nog niet, maar er gebeurt veel! En in zo'n laatste maand van het jaar is het ook goed om die voelbare energie mee te nemen naar het nieuwe jaar. Zo wordt eraan gewerkt om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan toegankelijkheid. In opleidingen voor deskundigen in de openbare ruimte en gebouwde omgeving zal meer en meer gezorgd worden dat niet alleen kennis over het toegankelijk maken van Nederland wordt overgedragen, maar dat het ook direct wordt meegenomen in projecten die uitgewerkt worden.
Beleven staat centraal
Om toegankelijkheid snel te kunnen optimaliseren, staat beleven centraal. Overal in het land wordt er door vele ervaringsdeskundigen voor gezorgd dat validen gaan ervaren wat nu precies de obstakels zijn die je tegenkomt als rolstoeler, rollatorgebruiker, stokloper, slechtziende of blinde, slechthorende of dove, mensen met hooggevoeligheid, dementie of andere aandoeningen die hen gevoeliger en kwetsbaarder maken dan een ander.
Overleg met experts en ervaringsdeskundigen
Er zijn zoveel kleine aanpassingen morgen al te realiseren, die hun leven al enorm veel makkelijker maken. En juist dat bewustzijn maakt dat het ook gebeurt. Dat er binnen een gemeente een ander type oprit wordt gemaakt. Of dat er nagedacht wordt hoe fietsen het handigst gestald kunnen worden om de route doorgankelijk te houden. En dat geleidelijnen zo moeten worden aangebracht dat de gebruikers echt veilig hun weg kunnen vinden. In overleg met de experts en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om de vele aspecten van toegankelijkheid steeds beter in de vingers te krijgen.
Vele winnaars
Dat het een uitdaging is, is bekend. Dat het ook mogelijk is, blijkt al in vele gemeenten. De verkiezing van de meest toegankelijke gemeente heeft vele winnaars opgeleverd. Niet alleen de nummer 1 is de topper, ook al die mensen in andere gemeenten die het wilden worden en zich daarvoor ingespannen hebben. Want daardoor is er in 2018 al meer gerealiseerd dan in de jaren ervoor.
Die marsroute is ook voor de komende jaren nodig. In 2019 verwacht ik dat we nog veel meer gaan ervaren dat toegankelijkheid vanzelfsprekend wordt. Ik las onlangs dat het ministerie van OCW voortaan alleen veganistische diners gaat serveren en als je vis of vlees wilt, kun je dat bij aanmelding aangeven. Hoe mooi zou het zijn, als volgend jaar de beslissing wordt genomen dat alle bijeenkomsten die georganiseerd worden, alleen nog in volledig toegankelijke locaties plaatsvinden, zodat iedereen er bij kan zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen. Als dit de norm wordt, maken we van 2019 een prachtig jaar.
Biind Brainz
Om van 2019 echt een goed jaar te maken, is Biind Brainz een goede start! Denise Janmaat is dagvoorzitter van het dagdeel over Toegankelijkheid, op 6 februari in Zwolle. Benieuwd naar het hele programma én de andere thema's?
Meer artikelen met dit thema
De blinde vlek in mobiliteitsbeleid: ‘Het spelende kind is een zwart-witfoto geworden’
5 nov om 12:08 uurNederland ervaart een mobiliteitscrisis met verstopte wegen en overvolle treinen tijdens de spits. Een…
Meer veiligheid voor vrouwen in de openbare ruimte
17 apr om 19:10 uurHet is lente. De tijd om lekker tot laat in de avond naar buiten te gaan. Althans, dat is wat mannen denken.…
Geef slechte bereikbaarheid ‘een stem’ en houdt niet altijd vast aan de one-size-fits-all-oplossing
24 aug 2023Wegen worden aangelegd om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Dat klinkt ideaal en eerlijk, maar is dat in…
Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten
21 aug 2023Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…
Fysieke toegankelijkheid in ov steeds beter op orde
8 aug 2023Het openbaar vervoer in Nederland is lang niet altijd toegankelijk voor iedereen en het Bestuursakkoord…
‘Maatschappelijke impact toegankelijke stations onbetaalbaar’
28 jul 2023Bram ’t Mannetje was acht jaar lang programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail. In die rol was hij…
Objectief oordeel over toegankelijkheid met Quick Scan
13 jul 2023Een inclusieve samenleving is iets wat met name in het sociaal domein een thema is. Terwijl een toegankelijke…
Open Oproep Ruimte voor rechtvaardigheid
16 jun 2023Nederland staat voor een grote verbouwing die enorme ruimtelijke gevolgen zal hebben. De ‘wederombouw’, die…
Reactie toevoegen