Logistiek energiehubproject lijkt haalbaar
Dat is de voornaamste conclusie van de Kennistafel Energiehubs, die Stevin en Acquire Publishing donderdag 7 april organiseerden op het nieuwe hoofdkantoor van Stevin in Utrecht. Tijdens de sessie droomden Rogier Pennings, Emiel Trommelen en Kajan Kort (allen Stevin) over een toekomst met energiehubs, samen met Marco Vellema (Gelders-Overijsselse Regionale Agenda Laadinfrastructuur), Paul Broos (ElaadNL), Maarten Verbeek (TNO), Robert van den Hoed (NKL), Rick Wolbertus (HvA) Sacha Scheffer (Rijkswaterstaat) en Marc Seesing (Schotpoort Transport Group).
“We hebben kennis samengebracht en een overzicht van de uitdagingen gemaakt, die we koppelen aan mogelijke oplossingen”, blikt Trommelen na afloop van de sessie terug. “Nu moeten we mensen activeren om een stap verder te gaan.” Pennings stelt dat daar haast bij is: “De realisatie van ehubs helpt de energietransitie te versnellen. Dus is het zaak zo snel mogelijk dit met (van elkaar lerende) pilots naar een gangbaar en gemakkelijk toepasbare oplossing te brengen.”
Bedrijventerreinen
Maar wat zijn bijvoorbeeld geschikte locaties voor zo’n pilot? In totaal kent Nederland 4000 bedrijventerreinen, stelt Robert van den Hoed, waar meerdere vervoervormen samenkomen. Dat zijn goede locaties voor zo’n hub. Marc Seesing noemt bedrijventerreinen in Apeldoorn, Arnhem, Brummen, Eindhoven, Utrecht, Nieuwegein en Zwolle als geschikte locaties hiervoor: daar zitten ondernemers die zo’n pilot graag een stuk verder willen helpen.
Dat wil hij zelf ook graag, als directeur van transporteur Schotpoort zijnde. “Wij zijn een early adopter, maar ik wil samen een plan vinden om sneller hubs te realiseren en te laten zien dat het werkt. De eerste energiehubs op bedrijventerreinen zullen goed benut gaan worden, omdat de vraag groot is.” Trommelen merkt op dat de drive tot innovatie vaker bij ondernemers vandaan komt.
Dat denkt ook Paul Broos: “Als de laadvraag van zowel personenauto’s als trucks op bedrijventerreinen heel groot blijkt, valt dat vaak te combineren. Dan kunnen trucks ’s nachts laden en personenauto’s overdag.” Van den Hoed van NKL meldt dat ElaadNL in juni een studie presenteert waarin de hele laadvraag tot 2050 in beeld wordt gebracht. “Laten we die studie afwachten en vervolgens partijen opzoeken die zo’n pilotproject willen opzetten.”
Waarop wachten we?
Broos merkt wel op dat er voor netbeheerders veel onzekerheden zijn op het moment. “Als netbeheerder wil je eigenlijk alle infrastructuur in één keer goed aanleggen, met 2040 in gedachten. Maar dan moet je wel het hele plaatje van mobiliteit, elektrificatie van de industrie, warmtetransitie en duurzame opwek compleet hebben.” Daar moeten we niet op wachten, vindt TNO-onderzoeker Maarten Verbeek. “Beginnen met dit concept is een no-regretmaatregel, al doende kunnen we het altijd nog aanpassen. Verschillende partijen willen nou eenmaal een andere energiedrager gebruiken.”
Marc Seesing, aanvullend: “We moeten beginnen met een paar energiehubs op centrale locaties in Nederland. De eerste laadpalen die gerealiseerd werden, waren ook een zinvolle investering.” Ook Marco Vellema vindt dat we ambitie moeten durven uitspreken. “Ik wil graag de opdracht bij Stevin neerleggen om eind 2022 drie energiehubs gerealiseerd te hebben.”
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
De gedragseffecten van duurzame mobiliteit
11 nov om 08:03 uurTijdens het CVS-congres dat plaatsvindt op 21 en 22 november te Utrecht presenteren Rijkswaterstaat en Decisio…
Onderzoek naar acceptabele reistijd
27 sep om 09:23 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek uitgevoerd naar wat Nederlanders beschouwen…
Zwolle maakt strategie voor mobiliteitshubs
25 sep om 13:47 uurGemeente Zwolle gaat de komende jaren verschillende mobiliteitshubs in de stad ontwikkelen. Dat is het plan van…
Stedelingen pakken steeds vaker deelauto voor vakantie
15 aug om 13:10 uurVolgens MyWheels, de grootste aanbieder van deelauto's in Nederland, kiezen stedelingen steeds vaker voor een…
Subsidiebudget voor koop gebruikte elektrische personenauto op
9 aug om 11:54 uurHet subsidiebudget voor de koop van een gebruikte elektrische personenauto via de Subsidie Elektrische…
SUMP: rompslomp of verrijking van Nederlandse mobiliteitsvisies?
16 mei om 08:00 uurMobiliteit dient bij te dragen aan een duurzame, veilige en toegankelijke samenleving. Nu en in de toekomst.…
Veiliger schoolzones met digitaal verkeersmanagement
1 apr om 15:43 uurOp dit moment zitten er meer dan 1.4 miljoen kinderen in Nederland op het basisonderwijs. Al deze kinderen…
Reactie toevoegen