In Helmond zijn op 12 september zijn twee kruispunten van twee slimme verkeersregelinstallaties (iVRI’s) voorzien. Via een geavanceerd realtime model, Smart Traffic genaamd, communiceren de verkeerslichten 20 seconden van tevoren via sensoren met tegemoetkomend verkeer. Langer dan gebruikelijk in de ‘iVRI-wereld’, vertelt Jeroen Brouwer, manager Mobility Solutions bij ingenieursadviesbureau Sweco.
Helmond is nu ‘twee slimme kruispunten’ rijker

Het Smart Traffic-systeem combineert floating car data vanuit GPS-signalen, lussen in de weg en verkeerscamera’s. Deze data worden geanalyseerd in een realtime verkeersmodel, dat de meest optimale doorstroming berekent en de aansturing van de verkeerslichten daarop aanpast.
Aan de hand van het actuele verkeersaanbod en de verkeerssnelheid wordt bepaald welke groenfase het beste past bij de kruising op dat moment. Uit eerste berekeningen van Sweco bleek dat de wachttijd in Helmond 22 procent en de CO2-uitstoot 15 procent lager kan worden.
Configureerbaar
Een team van verkeerskundigen en ICT’ers van Sweco schreef de Smart Traffic-software. “Standaard in de iVRI-wereld is om floating car data ongeveer 100 meter voor het verkeerslicht te gebruiken”, vertelt Brouwer. “Wij kozen ervoor om verkeersdata tot wel 500 meter met het verkeerslicht uit te wisselen. Zo krijg je een betrouwbaardere groen- en roodtijd.”
De afstelling van de voorspellingshorizon is overigens configureerbaar, vult de verkeerskundige aan. “Het kan bijvoorbeeld ook 40 seconden zijn. Maar op het moment dat de data met het verkeerslicht communiceert, kun je niet meer anticiperen op onverwachte gebeurtenissen. Een auto die tussendoor van een parkeerplaats aan de overzijde komt wil je niet 40 seconden laten wachten.”
Precieze afstemming
De kruispunten bevinden zich in de binnenstad van Helmond, op zo’n 50 meter afstand van elkaar. Dat vergt een precieze afstemming, vertelt Brouwer. “Als de verkeerslichten niet direct op elkaar reageren, dan staat meteen één kruispunt vast. We hebben te maken met vele verkeersstromen. En met voetgangers en fietsers, die onvoorspelbaar zijn.”
Talking Traffic
In het partnership Talking Traffic werd afgesproken om in 2018 een kwart van de 5500 verkeerslichten in Nederland intelligent te maken. In februari 2018 werden de eerste zes iVRI’s geactiveerd op de N205 bij Schiphol.
Sweco, een van de vijf softwareleveranciers binnen het partnership, beleeft een primeur in Helmond. “Het lange wachten was bij ons vooral op de complexe software”, zegt Brouwer. “Nu die eenmaal is geschreven, kunnen we hopelijk snel uitrollen.” Apeldoorn en Dordrecht staan dit jaar nog op de nominatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De invloed van ruimtelijk beleid op gezondheid
Ruimtelijk beleid heeft een grote impact op de leefomgeving en daarmee op de gezondheid en het welzijn van…
Gezonde bodem door rijksbrede samenwerking
Het College van Rijksadviseurs (CRa) benadrukt het belang van rijksbrede samenwerking voor een gezonde bodem.…
Eo Wijersprijsvraag 2025 - 2026 over Verkwikkende Vergezichten
De Eo Wijersstichting heeft het thema voor de 13e editie van de Eo Wijersprijsvraag aangekondigd: "…
Utrecht zet in op vergroening met acht klimaatadaptieve projecten
De gemeente Utrecht zet vol in op een klimaatbestendige stad en kondigt acht nieuwe projecten aan die bijdragen…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Integrale aanpak met de SchoolpleinenCheck
Groene, speelse schoolpleinen die bijdragen aan klimaatadaptatie, gezondheid en sociale verbinding: met de…
Blue Zone Festival: Hét festival voor de gezonde leefomgeving
Gezonde leefomgevingen maken we samen. Het Blue Zone Festival, hét festival voor de…
Nedersaksenlijn: Meer dan een spoorlijn
De spoorkaart van Nederland laat zien dat we over een vrij goede dekking beschikken. Bijna overal in het land…
Reactie toevoegen