Groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest neemt ons mee met een inspirerende inkijk in Het Levende Gebouw, een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde handleiding voor opdrachtgevers, overheid, projectontwikkelaars, (landschaps-)architecten en groenprofessionals.
Goed voor mens, natuur, klimaat en economie
Tijdig groen in proces
De handleiding Het Levende Gebouw helpt in gesprekken de mogelijkheden van groene oplossingen tijdig mee te nemen en maximaal in te zetten voor de gewenste functies. Zo is er direct afstemming vooraan in de keten, waardoor groen geen sluitpost is. Als dat lukt, worden er niet alleen betere groene gebouwen en locaties ontworpen, maar ook ontwikkeld tegen minder kosten en met minder onderhoud.
Integraal groen model
Het Levende Gebouw omvat negentien thema’s waarvoor groen bewezen meerwaarde heeft. Denk aan water, temperatuur, luchtkwaliteit en biodiversiteit, maar ook ontspannen, ontmoeten of voedsel. De thema’s zijn geordend onder vier pijlers: Mens, Klimaat, Natuur en Economie. Ruim aandacht gaat uit naar natuurinclusieve voorbeelden die tevens bijdragen aan thema’s onder de pijler Mens. Groene meerwaarden kunnen zo goed worden gestapeld.
Ferrari groen
Personeelskosten vertegenwoordigen vaak 90 procent van de operationele kosten van een organisatie, tegenover huisvestingkosten (9 procent) en energiekosten (1 procent). De productiviteit van medewerkers heeft grote invloed op de bedrijfskosten. Met groene oplossingen is hier veel meer waarde te behalen. Een groene omgeving heeft grote invloed op onze productiviteit, leerprestaties en gezondheid. Verassend was het beeld van een groene werkomgeving bij autofabriek Ferrari. Hier werkt een combinatie van groen met klimaatinstallatie beter voor de luchtkwaliteit en temperatuur dan alleen een klimaatinstallatie!
Meer praktijkvoorbeelden
Veel ambities voor de leefomgeving zijn niet groen, bijvoorbeeld bij het verminderen van geluidshinder, een betere luchtkwaliteit, een aantrekkelijk vestigingsklimaat of energiebesparing. De oplossingen hiervoor kunnen echter wel groen zijn, maar zijn niet altijd bij iedereen bekend. Denk aan:
- Het verkoelende effect van een groendak op het rendement van zonnepanelen, wat kan resulteren in 6 procent meer energieopbrengst, alsook een trager verloop van het verouderingsproces van de panelen, waardoor vermogensverlies pas tien jaar later optreedt.
- Slimme gebouwen met groenblauwe daken die samen met het waterschap de waterhuishouding in de wijk regelen.
- Groen tussen hoge gebouwen als windbreker, maar ook om aantrekkelijkere wandelroutes en horecaexploitatie mogelijk te maken.
- Natuurdaken die het binnendringen van omgevingsgeluid tot 46 decibel kunnen verminderen, binnen gebouwen merkbaar aan verminderde geluidsoverlast van autoverkeer, treinen of overvliegende vliegtuigen.
Download Het Levende Gebouw
In opdracht van de branchevereniging VHG is de handleiding Het Levende Gebouw ontwikkeld. De handleiding bevat vierhonderd gerealiseerde praktijkvoorbeelden van levende groene gebouwen, handig geordend en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en gebruikerservaringen. Voor elk type gebruiksfunctie (wonen, werken, zorg, leren, mobiliteit & logistiek, retail & leisure) is er een mindmap: een compleet overzicht met groene mogelijkheden voor in gesprekken en in de ontwerpfase. Ook komen succes- en faalfactoren in aanleg, gebruik en onderhoud aan bod. De handleiding is digitaal in te zien en te bestellen op de Kennisbank van de VHG.
Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen
Dit artikel verscheen in het Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen, een uitgave boordevol best practices, tools en tips over natuurinclusief en biodivers bouwen. Download deze editie gratis.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Reactie toevoegen