Duurzame mobiliteit zit niet alleen in emissieloze auto’s of de fiets pakken. Zaken als veiligheid en een duurzame leefomgeving spelen net zo goed een rol. En daar kan geo-informatie een belangrijke bijdrage aan leveren.
Geo-informatie onmisbaar voor duurzame mobiliteit
Om iets te verduurzamen is het goed om te weten waar je precies mee te maken hebt. Wat zijn je assets, welk doel moeten deze assets bereiken en heb ik informatie om te zien om mogelijk bij te sturen? Dat geldt dus ook voor je wegenbestand en hieraan gerelateerde data. Marcel de Rink is customer succes manager bij Esri Nederland en werkt in die rol veel samen met Rijkswaterstaat. Hij adviseert de organisatie over het implementeren en toepassen van de software van Esri Nederland, op een manier die optimaal bijdraagt aan het halen van de ambities van RWS. “Duurzame mobiliteit is gerelateerd aan begrippen als circulariteit, veiligheid, bereikbaarheid en een duurzame leefomgeving, dat zijn de KPI’s die RWS hanteert. Onlangs was de A12 dicht omdat er een nieuwe laag asfalt op moest. De keuze valt dan op ZOAB met een geluidswerende werking, omdat het reduceren van geluidshinder hoort bij een duurzame leefomgeving. Een ander voorbeeld is de A28 bij Zwolle. Dit is een groeiende regio waar we in de toekomst veel extra verkeer verwachten, waardoor de veiligheid in het gedrang komt. Je kunt je voorstellen dat dat niet duurzaam is. Ongelukken zorgen voor nog meer files. Rijkswaterstaat gebruikt GIS om duidelijk te maken welk budget nodig is om die uitdagingen op te lossen. Alle beschikbare informatie gooien we bij elkaar.”
Locatie, locatie, locatie
Samen met de Business Unit Natuurlijk Kapitaal van RWS kijkt De Rink hoe het areaal strategisch kan worden ingezet om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. “De locatie staat centraal. Bijvoorbeeld om te bepalen of we ergens extra bomen planten om de biodiversiteit te bevorderen, óf dat we zonnepanelen plaatsen ten behoeve van de energietransitie. Met GIS kunnen we zien of er op die locatie gras ligt of struiken staan. Op gras is het eenvoudiger zonnepanelen plaatsen dan bij struiken. We kunnen met GIS dus heel concrete keuzes maken.”
In de afgelopen jaren heeft De Rink van dichtbij gezien hoe de mindset steeds duurzamer werd. “Vroeger werd al snel de keuze gemaakt voor meer asfalt. Nu kiezen we voor ander asfalt, kijk maar naar het voorbeeld van de A12. Met GIS kunnen we beter kiezen en kunnen we de discussie vormgeven. Het is bekend welke doelstellingen we kunnen koppelen aan bepaalde maatregelen.”
Data-ecosystemen
Veel ingrepen op het areaal van RWS hebben direct invloed op de directe omgeving, vaak grondgebied van provincie of gemeente. Het lijkt dan ook logisch dat deze overheden direct met elkaar samenwerking. Stemmen ze de keuzes die ze maken met elkaar af? Lees verder
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Amsterdam enige Nederlandse stad in top 20 Smart City Index 2024
4 sep om 10:04 uurZürich, Oslo en Canberra voeren de Smart City Index 2024 aan. Amsterdam zakt van 15 naar 18 en is de enige…
"Slimme digitale regie transformeert openbare ruimte in steden
3 mei om 15:35 uurIn de snel veranderende wereld van verstedelijking en bouwopgaven, is de openbare ruimte van een stad een…
Duurzaamheid dichterbij dankzij AI
11 mrt om 14:25 uurDe digitale transitie en de duurzaamheidstransitie vinden tegelijkertijd plaats. Deze zogenoemde ‘twin…
Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten
21 aug 2023Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…
DMI ecosysteem: slimmer en efficiënter werken aan urgente opgaven
4 aug 2023Er is in Nederland heel veel kennis en data beschikbaar die ons kan helpen bij de verschillende opgaven in de…
Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam
14 jun 2023Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…
Met Artificial Intelligence kan veel meer dan parkeerbeheer
22 mei 2023Artificial Intelligence (AI) is allang geen ver-van-ons-bed-show…
En wanneer gaan we nu eens echt (digitaal) samenwerken?
11 apr 2023Data is het nieuwe goud, we moeten naar datagedreven werken, IoT, digital twinning, Industrie 4.0, ChatGPT, de…
Reactie toevoegen