De gemeente Amsterdam wil Amsterdammers verleiden om schoner en slimmer te reizen. Daartoe lanceert ze de komende jaren meerdere proeven.
Amsterdam wil reisgedrag inwoners beïnvloeden
Dat staat in het programma Smart Mobility 2019 – 2025, dat wethouder Sharon Dijksma (Verkeer & Vervoer) vorige week lanceerde tijdens het festival WeMakeThe.City.
Van bezit naar gebruik
Dit programma heeft als doel ruimte te creëren in de stad en de leefbaarheid te verbeteren door slim gebruik te maken van mobiliteit. Volgens Dijksma kan de ruimte die auto’s innemen veel beter worden benut en moeten we overstappen van bezit naar gebruik. Zo kan de mobiliteit in de hoofdstad een stuk schoner en efficiënter worden ingericht en bovendien komt er meer ruimte vrij voor voetgangers, fietsers en groen. Deze transitie wil de gemeente in gang zetten, door betaalbare alternatieven aan te bieden voor de privéauto.
Lees ook: Wat doet Amsterdam op gebied van smart mobility?
eBuurthubs
De gemeente wil 15 tot 20 eBuurthubs opzetten, samen met andere gemeenten, provincies, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Dit zijn fysieke plekken waar elektrische deelmobiliteit geclusterd wordt aangeboden. Dit concept helpt het autobezit te verminderen en bereikbaarheid en leefbaarheid te vergroten.
Reisproeven
Daarnaast startte de gemeente Amsterdam vorig jaar een aantal reisproeven, om op een slimme en schone manier te reizen, zoals een proef met elektrisch vervoer en een reisproef onder inwoners. De resultaten worden gebruikt om (deel)beleid vorm te geven. Uit de laatste proef heeft 30 procent van de deelnemers besloten de auto de deur uit te doen. Zij maken tegenwoordig gebruik van alternatief (deel)vervoer.
Delen van data
Een belangrijk onderdeel van het programma Smart Mobility is het delen van data, om daarmee zicht te krijgen in de drukte en het gebruik van mobiliteitsvormen. De verkeerscentrale Amsterdam moet daarom ontwikkelen en uitbreiden, om verschillende verkeersstromen beter te kunnen managen. Hiervoor werkt de gemeenten ook samen met verschillende publieke en private partijen.
Lees ook: Amsterdam maakt afspraken met Uber
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
De gedragseffecten van duurzame mobiliteit
11 nov om 08:03 uurTijdens het CVS-congres dat plaatsvindt op 21 en 22 november te Utrecht presenteren Rijkswaterstaat en Decisio…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Onderzoek naar acceptabele reistijd
27 sep om 09:23 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek uitgevoerd naar wat Nederlanders beschouwen…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Reactie toevoegen