Dat de wereld in brand staat hoef je niemand meer uit te leggen. Klimaat en het verlies aan biodiversiteit zijn de grootste opgaven van de 21ste eeuw. Ondanks al het alarmerende nieuws is er ook reden voor hoop. Tim van Hattum schrijft in zijn boek, de Only Planet klimaatgids voor de 21ste Eeuw, dat het nog niet te laat is om in actie te komen. Sterker nog, de meeste klimaatoplossingen zijn al beschikbaar.
Nederland als koploper Groene Klimaatoplossingen
De natuur, zo stelt Tim van Hattum, is een van onze belangrijkste klimaatoplossingen. De grootste innovatie voor de 21ste eeuw is om onze samenleving meer in balans te brengen met de natuur. Zijn missie is om Nederland koploper te maken in groene klimaatoplossingen. Tim ontwikkelde samen met collega’s een visie voor Nederland in 2120. Hij liet zien hoe ons land eruit ziet als we gaan samenwerken met de natuur. Die veelbesproken visie heeft velen geïnspireerd en laat zien waarom en hoe Nederland koplopers Klimaatoplossingen kan worden.
Steden als onderdeel van de oplossing
In zijn boek beschrijft hij zeven routes naar een hoopvolle toekomst. Eén van die routes gaat over de stad, omdat de stad een essentieel onderdeel is van de oplossing. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad en de groei van onze steden gaat onverminderd door. De woningen voor 3 miljard stedelingen moet tot 2050 nog worden gebouwd. En hoewel steden maar 3 procent van het landoppervlak bestrijken, zijn ze verantwoordelijk voor 80 procent van de CO²-emissies. Steden zijn daarbij niet ontworpen voor het nieuwe klimaat en kwetsbaar voor extreem weer zoals extreme neerslag, langdurige periode van droogte en extreme hitte. Uitdagingen genoeg dus. Maar steden kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de oplossing. Er is groeiende aandacht om steden op grote schaal te vergroenen om ze klimaatbestendig te maken maar vooral om de leefbaarheid van de stad te vergroten voor die miljarden mensen die er wonen.
Natuurinclusief en biobased
Daarbij speelt natuurinclusief bouwen een onmisbare rol. Steden van de toekomst zijn niet alleen groen, leefbaar en autoluw, maar ook de gebouwen zijn groen. Gebouwen zijn natuurinclusief, gemaakt van biobased materialen, klimaatpositief en voorzieningen voor flora en fauna op en aan het gebouw. Natuurinclusief bouwen vormt een belangrijk onderdeel van de visie naar Nederland in 2120. Investeren in kennis en innovatie op dit terrein is wereldwijd hard nodig. Ook op dat terrein kan Nederland koploper worden.
Over Tim van Hattum
Tim van Hattum is klimaatexpert en schrijver. Hij werkt als Hoofd van het Klimaatprogramma bij Wageningen University & Research. Tim heeft ruim 25 jaar ervaring als consultant, beleidsadviseur en onderzoeker en werkt aan klimaat en water vraagstukken in Nederland en internationaal. De afgelopen jaren was hij regelmatig in de media om te spreken over klimaatoplossingen en de complexe uitdagingen voor Nederland.
In 2022 verscheen zijn boek de Only Planet Klimaatgids voor de 21ste Eeuw. Daarin beschrijft hij 7 routes naar een hoopvolle toekomst. Tims kernboodschap is dat klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw zijn, maar dat het nog niet te laat is om in actie te komen. De meeste oplossingen zijn al beschikbaar en juist de natuur is onze belangrijkste klimaatoplossing. Er is geen tijd om te wanhopen, het is de hoogste tijd voor actie.
In september van dit jaar liep hij de Jungfrau marathon in Zwitserland, een van de mooiste en zwaarste marathons ter wereld, om aandacht te vragen voor de smeltende gletsjers.
Tim van Hattum op Congres Natuurlijk
Op 30 november is Tim van Hattum een van de keynote sprekers op Congres Natuurlijk. Hij vertelt meer over de zeven routes naar een hoopvolle toekomst en de rol van natuurinclusief bouwen.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Nationaal Dashboard Biodiversiteit biedt blik op de staat Nederlandse natuur
30 mei om 19:16 uurEen consortium van natuurorganisaties heeft vorige week op de Internationale Dag van de Biodiversiteit het…