Langs de provinciale wegen in Gelderland staan veel bomen. Omdat hier zowel voordelen als nadelen aan kleven, heeft de provincie samen met Tauw een werkwijze opgesteld.
Wat te doen met bomen langs wegen?
Vanuit provincie Gelderland is vastgelegd dat bomen langs wegen zoveel mogelijk behouden moeten blijven, schrijft Tauw. Dit staat recht tegenover de 'missie' van provincie Overijssel, waar kale bermen juist het uitgangspunt zijn. Bij herinrichtingsprojecten rijst echter de vraag in welke gevallen het wenselijk is om bomen te kappen en wanneer het juist wenselijker is de bomen te behouden.
Ambitieweb
Deze en andere vragen waren voor de provincie aanleiding om hiervoor een werkwijze op te stellen. Met de werkwijze, met de titel 'Bomen langs provinciale wegen', heeft de provincie een handvat om de afweging te kunnen maken in het wel of niet behouden van bomen langs wegen. Het Ambitieweb, een tool van de Aanpak Duurzaam GWW, vormt de basis van de criteria van het afwegingskader. Het Ambitieweb bevat alle duurzaamheidsaspecten met betrekking tot People, Planet en Prosperity en wordt vaak door Tauw toegepast voor implementatie van duurzaamheid in ruimtelijke projecten.
Werksessies
Om een concrete werkwijze op te kunnen stellen is gestart met een aantal werksessies. Welke aspecten van het Ambitieweb zijn belangrijk als het gaat om bomen? Het Ambitieweb diende bij deze afweging als kapstok om de relevante criteria bij kap en behoud van bomen in beeld te krijgen. Na selectie van deze criteria is een stappenplan ontwikkeld, met per criterium een reeks vragen die binnen een ruimtelijk project beantwoord moeten worden.
Criteria
Een van deze criteria is bijvoorbeeld de vitaliteit van de boom. Als de vitaliteit van de bomen in het projectgebied slecht is, wordt vanuit het aspect 'vitaliteit' aanbevolen tot kap van de bomen over te gaan. Daarnaast kan vanuit aspect 'ecologie' bijvoorbeeld de bomenrij een essentiële functie vervullen voor vleermuizen. Wanneer er toch gekozen wordt voor kap, zullen in dat geval compenserende maatregelen moeten worden getroffen.
Nadat het stappenplan in een project is doorlopen, kunnen in een Multi Criteria Analyse de verschillende duurzaamheidsaspecten gezamenlijk worden afgewogen. Met de werkwijze is de provincie in ieder geval weer een stuk dichter bij een duurzame afweging van ruimtelijke vraagstukken, in relatie tot bomen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Reactie toevoegen