Met het programma Slimme binnenstad wil de gemeente Zwolle inzicht krijgen in de loop- en fietsroutes in het centrum.
Slimme binnenstad: Inzicht in verkeersstromen Zwolse binnenstad
Zwolle groeit en daarmee wordt het ook drukker op straat. Dat geldt ook voor de Binnenstad waar vanwege de COVID-19 maatregelen extra aandacht is voor loop- en fietsroutes. Met het programma Slimme binnenstad wil de gemeente Zwolle inzicht krijgen in deze verkeersstromen. Door data te verzamelen en dit samen te voegen met de gegevens en ervaringen van bezoekers, bewoners en omwonenden, is het mogelijk om fysieke aanpassingen te doen of bezoekers te verwijzen om zo de binnenstad aantrekkelijk en leefbaar te houden.
Zero Emissie
Om dit inzicht te verkrijgen plaatst de gemeente op een aantal toegangswegen naar het centrum zogenaamde ANPR-camera’s. Deze camera’s worden gebruikt om het bestel- en vrachtverkeer van en naar de binnenstad te monitoren: wanneer, hoeveel en wat voor type voertuig rijdt er op de weg. Aan de hand van deze data kan de gemeente samen met de leveranciers, ondernemers en bewoners een plan maken dat tegemoet komt aan de zero-emissie doelstelling in 2025.
Telsensoren
Een tweede onderdeel is het vroegtijdig kunnen sturen van fietsers naar de beschikbare stallingsruimte in de binnenstad. Via routes die op dat moment minder druk zijn. Om dit voor elkaar te krijgen worden er in de gemeentelijke fietsenstalling camera’s opgehangen die registeren hoeveel fietsen er staan en worden er verwijsborden naar de stallingen geplaatst. Daarnaast wordt op een tweetal punten in de binnenstad telsensoren geplaatst die het aantal voetgangers bijhoudt. Binnenkort wordt de aanbesteding voor de registratiesystemen gedaan. Als de Autoriteit Persoonsgegevens akkoord gaat met de proef, dan worden naar verwachting worden de eerste camera’s voor de zomervakantie opgehangen.
Meer informatie www.zwolle.nl/slimmebinnenstad
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Amsterdam enige Nederlandse stad in top 20 Smart City Index 2024
4 sep om 10:04 uurZürich, Oslo en Canberra voeren de Smart City Index 2024 aan. Amsterdam zakt van 15 naar 18 en is de enige…
"Slimme digitale regie transformeert openbare ruimte in steden
3 mei om 15:35 uurIn de snel veranderende wereld van verstedelijking en bouwopgaven, is de openbare ruimte van een stad een…
Duurzaamheid dichterbij dankzij AI
11 mrt om 14:25 uurDe digitale transitie en de duurzaamheidstransitie vinden tegelijkertijd plaats. Deze zogenoemde ‘twin…
Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten
21 aug 2023Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…
DMI ecosysteem: slimmer en efficiënter werken aan urgente opgaven
4 aug 2023Er is in Nederland heel veel kennis en data beschikbaar die ons kan helpen bij de verschillende opgaven in de…
Autonoom vervoer krijgt vorm in Rotterdam
14 jun 2023Aan de oevers van de Maas, op een industrieterrein precies tussen Rotterdam en Schiedam, trekt een oudere…
Met Artificial Intelligence kan veel meer dan parkeerbeheer
22 mei 2023Artificial Intelligence (AI) is allang geen ver-van-ons-bed-show…
En wanneer gaan we nu eens echt (digitaal) samenwerken?
11 apr 2023Data is het nieuwe goud, we moeten naar datagedreven werken, IoT, digital twinning, Industrie 4.0, ChatGPT, de…
Reactie toevoegen