Verschillende kleinere gemeenten overwegen deelname aan het Schone Lucht Akkoord, maar hebben nog vragen hoe ze dit kunnen organiseren.
Schone lucht voor kleinere gemeenten
Daarom organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat binnenkort, bij voldoende belangstelling, een informatiesessie rond dit onderwerp.
Merel Franken, beleidsmedewerker Milieu van gemeente Oss, vertelt wat mogelijke deelname aan het SLA voor haar werk betekent. "Het SLA zorgt voor een integrale aanpak, brengt overzicht in ons uitvoerend beleid, en het biedt ons extra mogelijkheden tot samenwerking. En we dragen uit dat gezondheid erg belangrijk is."
Integraal
"Schone lucht hangt samen met veel andere opgaven zoals, stikstofbeleid, het klimaatbeleid en de transitie van landbouw. Daarom vind ik de integraliteit van dit akkoord zo goed. Ik zit al aan tafel met veel verschillende disciplines, van inkopers bij onze gemeente tot collega’s die bezig zijn met de warmtevisie", zegt Franken.
Benutten voor Omgevingsvisie
Maatregelen en acties voor een betere luchtkwaliteit zijn niet nieuw in Oss. "We hebben bijvoorbeeld adviseurs die bedrijven helpen met energiebesparingsmaatregelen. We testen of we onze wegen kunnen asfalteren met gerecycled asfalt en op een lage temperatuur. En er is een pilot met emissieloze werktuigen gedaan. We gaan walstroom in de haven faciliteren. Met het Schone Lucht Akkoord heb je een kapstok waar je ander beleid ook aan kunt ophangen."
Bovendien verwacht Franken dat een deel van de plannen voor schone lucht mooi kunnen landen in de Omgevingsvisie. "Ook een integraal plan, waarvoor we dankzij het SLA straks al een duidelijke beleidslijn hebben."
Meer weten over wat het Schone Lucht Akkoord kan betekenen voor kleinere gemeenten? Geef je op voor de informatiesessie door een mail te sturen naar schoneluchtakkoord@minienw.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Uiteenlopende gemeentelijke plannen voor gezondheid via sport en bewegen
10 jul om 12:20 uurDe rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)…
BioClock Consortium onderzoekt invloed van kunstlicht op biologische klok
3 jul om 16:16 uurDe gehele levende natuur bezit een biologische klok. Deze wordt ‘gelijk gezet’ door licht, van nature de…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Reactie toevoegen