Nieuwe opleiding voor meer verbinding in wijken, buurten en dorpen
Bij beide hogescholen gaat de tweejarige deeltijdopleiding, nu er een positief advies van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie is ontvangen, vanaf september van start.
Leefbaarheid versterken
Met de omslag naar de participatiesamenleving zijn burgers meer dan ooit aangewezen op hun zelfredzaamheid. Met de nieuwe opleiding Ad Participatie en Buurtontwikkeling leren studenten vragen en initiatieven binnen een wijk, buurt of dorp op te halen en met elkaar te verbinden om de leefbaarheid te versterken. Zij gaan niet alleen bewoners onderling met elkaar in contact brengen, maar ook bewoners en organisaties die kunnen helpen bij bepaalde vraagstukken zoals bijvoorbeeld armoede, vergrijzing en energiearmoede.
Flexibel onderwijs
Studenten kunnen de tweejarige deeltijdopleiding op hun eigen tempo en volgorde volgen, zodat zij ernaast kunnen blijven werken. Ook kan de opleiding voor een deel worden afgestemd op het eigen werk dat de student naast zijn of haar studie doet. Om ervoor te zorgen dat de opleiding goed blijft aansluiten op de praktijk is het werkveld steeds intensief betrokken bij de opleiding.
Samenwerking hogescholen
De Ad Participatie en Buurtontwikkeling is in samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden Hogeschool ontwikkeld, maar wordt door beide hogescholen vanaf september 2022 zelfstandig aangeboden. Door de opleiding aan te bieden in Groningen, Emmen en Leeuwarden worden de juiste accenten gelegd om direct aan te kunnen sluiten bij wat regionaal relevant is en waar behoefte aan is in de samenleving.
Meer informatie: Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden Hogeschool
Meer artikelen met dit thema
SCP-directeur: Overheid moet burgers gelijkwaardige rol geven in beleidsvorming
21 mrt om 09:47 uurUit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat veel Nederlanders zich vervreemd…
Tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? Zo los je het op.
30 okt 2023Van tegenstrijdige belangen naar een breed gedragen en vrolijk participatietraject. Anne-Mette Andersen…
‘Gaat je niks aan!’ zei de boer. 5 maanden later leende ik zijn biljartzaal
11 sep 2023Expert Anne-Mette Andersen schrijft over hoe tot dialoog kunt komen en wat dat vervolgens kan opleveren. Een…
Regie houden op het participatieproces
2 jun 2023Een participatieproces is een reis, met vele afslagen en ontmoetingen. Hoe zorg je dat je bij je eindbestemming…
Boosheid of betrokkenheid?
30 mei 2023Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…
De Omgevingsdialoog: Hoe dan?
26 mei 2023De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…
Toekomstbestendige leefomgeving kan niet zonder betrokken burger
29 mrt 2023Allen met de inbreng van burgers en de steun voor beleid kunnen de grote maatschappelijke opgaven waar…
Reactie toevoegen