83 procent van de binnenstad van Antwerpen moet vanaf 2024 voetgangerszone of autoluw worden. Dat kondigt de schepen voor mobiliteit Koen Kennis aan.
Meer dan 80 procent Antwerpse binnenstad in 2024 voetgangervriendelijk
De plannen van Koen Kennis zijn deels ingegeven door de coronacrisis: “Nu de winkels, cafés en restaurants heropenen en reizen opnieuw mogelijk wordt, onderzoeken we waar we een tandje bij kunnen steken om Antwerpen nog wandelvriendelijker te maken”, zegt schepen Kennis tegen Het Nieuwsblad. “We bekijken hierbij de volledige 16de-eeuwse binnenstad. Zowel bewoners en bezoekers gaan hier hun voordeel bij doen."
Middeleeuwse stad
De komende jaren worden in Antwerpen verschillende straten opnieuw aangelegd, waarvan 16 procent woonerf en 29 procent autovrij of -luw. In totaal moet 83 procent van alle straten in de binnenstad die status krijgen. Dat past bovendien beter bij het middeleeuwse karakter van Antwerpen, meent districtsburgemeester Paul Cordy. “Met de aanleg van woonerven geven we die voetganger prioriteit, maar houden we de straten ook toegankelijk voor de bewoner die zich met fiets of wagen moet verplaatsen.”
Bewonersparkeren
Een van de maatregelen die moet bijdragen aan het doel is het invoeren van bewonersparkeren. In een groot deel van de stad mag dan alleen nog maar geparkeerd worden door bewoners, bezoekrs van bewoners en vergunninghouders. Bezoekers van de stad worden via parkeerlussen naar parkeerterreinen en -garages geleid.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Utrecht wil luchtkwaliteit in stad verder verbeteren
22 nov om 17:14 uurDe gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verder verbeteren. Hoewel die in de afgelopen jaren al…
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Reactie toevoegen