Uit onderzoek van de Atlas Leefomgeving en de Geluksatlas blijkt dat ruimte en leefomgeving de meest bepalende geluksfactors voor Nederlanders zijn.
'Leefomgeving belangrijke rol voor geluksbepaling'
Uit een enquête onder lezers van het AD kwam op basis van 350 reacties naar voren dat de openbare ruimte en/of leefomgeving belangrijk zijn in de geluksbepaling. "Een kleine dertig procent heeft een geluksplek in de directe woonomgeving, binnen tien kilometer van hun woning," aldus Marion van Amelrooij, vanuit de Geluksatlas betrokken bij het onderzoek. "Soms is de geluksplek ook letterlijk thuis: onder de eigen pergola of in de moestuin. Maar meestal gaat het om wandel- of fietsommetjes in de buurt."
Bij de overige zeventig procent liggen de geluksplekken verder weg, maar telkens lijkt er een correlatie met vakantiebestemmingen te zijn, zoals het strand, de Waddeneilanden, recreatieparken en vooral De Hoge Veluwe en de Veluwezoom/Posbank. Vakantiebestemmingen zijn volgens de onderzoekers in verband te brengen met groen, rust en recreatiemogelijkheden.
Ruimte meest bepalende geluksfactor
In de enquête zijn bovendien vijftien geluksfactoren benoemd waaruit de respondenten meerdere konden kiezen. Ruimte kwam als absolute winnaar naar voren. Maar liefst 86 procent gaf aan dat een gevoel van ruimte als geluksplek werd omschreven. Ook stilte, ongereptheid/wilde natuur en water scoorden hoog.
De onderzoekers geven aan dat het voorlopige resultaten betreft op basis van de aanmeldingen tot nu toe. Toch wordt de voorzichtige conclusie getrokken dat 'mensen in het drukbevolkte Nederland vooral gelukkig worden van ruimte en een rustige plek om op te laden'.
Meer informatie over het onderzoek lees je hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Reactie toevoegen