MVO Nederland ontwikkelt in samenwerking met diverse bedrijven een biokeerwand, die volop mogelijkheden biedt voor planten en insecten.
Keerwand die biodiversiteit bevordert
De wand dient als vervanging van een grondwal en stimuleert, in tegenstelling tot meer reguliere betonnen wanden, de biodiversiteit. Het idee voor de wand is ontstaan in het netwerk Beton van MVO Nederland. Dankzij de cross-sectorale samenwerking met Bosch Beton, hovenier Janse & Berkhof Tuinen en ecoloog BTL Advies is in het bouwproces vanaf de start gewerkt vanuit verschillende expertises en konden de partijen tot een optimaal product komen. Er zijn twee twaalf meter lange biokeerwanden te vinden in Voorthuizen.
Uniek aan de betonwand is dat hij gaten bevat waarin beplanting en insectenhotels zijn aangebracht. Hierdoor absorbeert de wand enerzijds CO2 en stimuleert het dankzij specifieke planten de groei van de insectenpopulatie. De insectenhotels zijn bovendien eenvoudig te vervangen doordat het losse, houten buizen zijn. Verder is de wand geproduceerd van diverse hoogwaardige grondstoffen, die mede zijn gekozen op hun herbruikbaarheid na afbreken van de wand. Hierdoor is de wand volledig circulair. In 2020 wordt op twee momenten gemeten of de wand daadwerkelijk bijgedragen heeft aan de biodiversiteit.
“De biodiversiteit in Nederland neemt snel af. En dat heeft een enorme invloed op het natuurlijk kapitaal dat we als mens en economie nodig hebben. De effecten zien we dagelijks – van stikstofproblematiek tot extreme weersomstandigheden. De biokeerwand laat zien dat het heel goed mogelijk is om, zelfs in een betonnen keerwand, rekening te houden met de natuur. Dankzij de cross-sectorale samenwerking konden we bovendien vanaf de start gebruikmaken van ieders expertise, wat essentieel is voor het succes van een dergelijk product”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.
Het biokeerwandproject is onderdeel van het Maatschappelijk Programma Natuurlijk Kapitaal, waarin MVO Nederland met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan het bedrijfsleven bewust te maken van de urgentie van natuurlijk kapitaal, onder meer door samenwerkingen aan te gaan. De biokeerwand is te vinden op het agrarisch terrein van de familie Braam in Voorthuizen. Dit terrein van twee hectare groot wordt de komende tijd grotendeels omgezet in een ecologisch natuurgebied.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
8 lessen voor meer natuur in de stad
4 sep om 07:30 uurIn de recente KAN Café-bijeenkomst besprak ecoloog Robbert Snep van Wageningen Universiteit & Research…
Inspiratiemagazine over natuurinclusieve leefomgeving verschenen
30 jul om 10:24 uurOnlangs verscheen het nieuwe Inspiratiemagazine over de natuurinclusieve leefomgeving. Het magazine, met het…
Ondernemers Zwols bedrijventerrein werken samen aan vergroenen pand en omgeving
18 jul om 08:00 uurBedrijventerrein Voorst in Zwolle is de afgelopen flink vergroend. Ondernemers staken zelf de handen uit de…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
Handreiking Groen in en om de Stad
5 jun om 08:00 uurOm provincies en gemeenten te helpen bij het verder vergroenen van steden hebben de ministeries van BZK en van…
Reactie toevoegen