Integrale aanpak voor Berlijnplein, cultuurhart van Leidsche Rijn
De gemeente Utrecht, stadslab RAUM, ontwikkelpartner DePlaatsmaker, creatieve broedplaats Kanaal30 en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) hebben hiervoor vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Gezamenlijk gaan zij een permanente invulling geven aan Berlijnplein. Het consortium De Pleinmakers heeft de opdracht gekregen deze plek te ontwerpen, te bouwen en te beheren.
Het consortium heeft een eerste schets gemaakt van hoe de permanente gebouwen en publieke ruimte op Berlijnplein, de plek waar dit alles gaat gebeuren, er uit kan komen te zien. De komende tijd wordt er in co-creatie met alle partijen en omwonenden hier samen verder aan getekend. “Er ontstaat iets bijzonders als je bewoners met kunstenaars, dichters met architecten en beleidsmakers met theatermakers in gesprek laat gaan. Dat levert daadwerkelijk iets nieuws op”, vertelt Donica Buisman van RAUM hierover.
Circulair bouwen
“De gebouwen op Berlijnplein worden maximaal circulair”, vertelt wethouder Eelco Eerenberg (Vastgoed). Daarmee is al de nodige ervaring opgedaan in de tijdelijke gebouwen, die nu op Berlijnplein staan. “Zo bestaat het onlangs herbouwde tijdelijke paviljoen voor 95 procent uit herbruikbare materialen, een grote stap vooruit ten opzichte van het paviljoen dat er hiervoor stond”, weet Arna Notten van DePlaatsmaker.
“De gebouwen van Berlijnplein zijn straks aanpasbaar en herbruikbaar. Berlijnplein beweegt zo mee met de stad en de wensen van steeds nieuwe gebruikers”, zegt Eerenberg. “Wij nemen een voortrekkersrol op ons en laten zien dat circulair bouwen unieke mogelijkheden biedt.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer woningen in de stad kan groen opleveren
16 okt om 11:57 uurNederland staat voor een grote woningbouwopgave. Uit onderzoek van Janneke van Oorschot (Universiteit van…
Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving
14 okt om 07:30 uurHet Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is een nieuwe tool die inzicht geeft in de staat van het land op…
Twee miljoen euro voor verbetering leefomgeving Groningse wijk Beijum
9 okt om 08:30 uurHet college van B&W van de gemeente Groningen wil de komende jaren 2 miljoen euro investeren in de…
Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling
8 jul om 12:06 uurIn september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…
Stadidentiteit creëren met ledverlichting
2 jul om 11:58 uurDe verledding van de openbare verlichting is niet alleen gunstig voor de energiebesparing, het biedt ook veel…
Amsterdam en Rotterdam duurzaamste steden ter wereld
14 jun om 14:43 uurIn de zesde editie van de tweejaarlijkse Arcadis Sustainable Cities Index 2024 staan Amsterdam en Rotterdam…
Internationale Knoop XL: van ambitie naar concrete invulling mobiliteit
4 jun om 15:20 uurIn het noordelijke deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren maar liefst 55 hectare grond…
PBL adviseert Rijk en provincies: maak samen ruimtelijke keuzes
28 mei om 16:53 uurDoor het gebrek aan actie van Rijk en provincies is er een impasse in de sectoren wonen, natuur en landbouw.…
Reactie toevoegen