Het online OVL Symposium 2020 bracht professionals op het gebied van openbare verlichting bij elkaar. Het welbevinden van de mens heeft ieders prioriteit, zo bleek.
Gedachtegoed over omgevingsgericht lichtontwerpen krijgt vorm

Daaf de Kok presenteert de handleiding Participatie en OVL
De aftrap van het symposium werd verricht door dagvoorzitter Chantal Verspaille, OVLNL-voorzitter Arthur Klink en John de Joode van het NSVV. Aan Klink en De Joode werd onder meer gevraagd welke ontwikkelingen er in het komende jaar centraal staan. “Wij zien dat het gedachtegoed over omgevingsgericht lichtontwerpen vorm begint te krijgen. Het welbevinden van mens en omgeving komt steeds meer centraal te staan. Er zijn inmiddels goede studies verricht, er worden mooie projecten uitgevoerd en wij als OVLNL proberen handvatten mee te geven aan mensen die bezig zijn met openbare verlichting.” De Joode denkt dat thuiswerken steeds meer de norm gaat worden. “Daar komen ook steeds vaker lichtvraagstukken bij kijken. Ook de buitenruimte gaat anders ingericht worden het komende jaar. De vergevorderde techniek en participatie zorgen voor omslag in denken.”
Hinder door ledarmaturen
Na de verschillende goedbezochte sessierondes waarbij thema’s verlichtingskunde, smart city & lighting en licht en omgeving ruimschoots aan bod kwamen, gaven wethouder van de gemeente Utrecht Kees Diepeveen en Annelies de Jong, directeur Solgu, een keynote over hinder door ledarmaturen. In Utrecht Overvecht is een testlocatie ingericht om mensen verschillende lichtarmaturen te laten ervaren. Solgu vertolkt in Utrecht de stem van mensen die door hun beperking te zeer belast worden om zich te kunnen organiseren. De Jong: “Inwoners kunnen zich bij ons melden als ze overlast ervaren in welke vorm dan ook. We ontvingen tijdens de overgang naar ledverlichting veel klachten. We wilden graag dat voordat de hele stad over zou stappen naar ledverlichting dat er eerst een testonderzoek plaatsvindt. Daarom zijn we blij met de proefopstelling.” De Jong is duidelijk wanneer het project voor haar geslaagd is. “Als het merendeel van de mensen zegt dat ze met de ledverlichting kunnen leven, er niet verblind door worden door en veilig een weg kunnen vinden.” De proef loopt nog tot medio april en iedereen kan via een app bevindingen van de teststraat delen.
Handleiding Participatie
Daaf de Kok en Beatrijs Oerlemans presenteerden hun praktische handleiding voor participatie en openbare verlichting tijdens het symposium. Het boekje geeft antwoord op praktische vragen, geeft een inleiding op het onderwerp participatie en bevat een heel aantal voorbeeldprojecten ter inspiratie. Bekijk hieronder het filmpje:
IGOV-speldje
Ook deze editie van het OVL Symposium stond in het teken van de uitreiking van het jaarlijkse IGOV-speldje. Dit jaar ging de onderscheiding naar Daaf de Kok van Licht en Donker Advies. “Ik ben vereerd om jou dit speldje te overhandigen”, aldus Arthur Klink. “Dankzij jou zijn we regionale IGOV-platformen gaan organiseren en zijn de kenniscafés ontstaan.” De Kok was vereerd met het speldje: “Ik ben beduusd dat ik dit speldje in ontvangst mag nemen. Ik ga het speldje met trots dragen en blijf strijden voor nog meer openheid en transparantie.”
Lees verder!
Na afloop van het symposium stelden de sprekers hun presentaties beschikbaar. Download ze hieronder:
- Goede verlichting voor een toegankelijke openbare verlichting
- Het IRIS-project (Arthur Klink) (Dirk Goetmakers)
- NSVV Gedragscode Lichtberekening
- Handleiding Participatie
- Young Watt
- Development of a new Road Lighting Concept (Rik Spierings)
In aanloop naar het symposium interviewden we enkele sprekers over actuele zaken in de wereld van openbare verlichting. Lees hier de artikelen:
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van bewegen naar beleid: Mobiliteit in de gezonde leefomgeving
Mobiliteit speelt een sleutelrol in een leefbare en gezonde leefomgeving. Tijdens het Blue Zone Festival op 15…
Blue Zone Festival: Hét festival voor de gezonde leefomgeving
Op donderdag 15 mei 2025 vindt de tweede editie van het Blue Zone Festival plaats in Amersfoort. Het Blue Zone…
De invloed van ruimtelijk beleid op gezondheid
Ruimtelijk beleid heeft een grote impact op de leefomgeving en daarmee op de gezondheid en het welzijn van…
De Rechtvaardige Straat: Hoe Zwolle de publieke ruimte herverdeelt
Van 7 tot en met 12 april vindt de Week van de Rechtvaardige Straat plaats. Dit initiatief daagt gemeenten uit…
Gezonde bodem door rijksbrede samenwerking
Het College van Rijksadviseurs (CRa) benadrukt het belang van rijksbrede samenwerking voor een gezonde bodem.…
Eo Wijersprijsvraag 2025 - 2026 over Verkwikkende Vergezichten
De Eo Wijersstichting heeft het thema voor de 13e editie van de Eo Wijersprijsvraag aangekondigd: "…
Utrecht zet in op vergroening met acht klimaatadaptieve projecten
De gemeente Utrecht zet vol in op een klimaatbestendige stad en kondigt acht nieuwe projecten aan die bijdragen…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Reactie toevoegen