Fietsprogramma Doortrappen steeds succesvoller
Doortrappen is gericht op ouderen (60+) en is bedoeld om ouderen zo lang én veilig mogelijk op de fiets te houden.
Tips en sociaal aspect
Deelnemers van Doortrappen zijn overwegend positief over het programma. Met name wanneer zij praktische tips krijgen die ze direct kunnen toepassen op of aan de fiets. Dit geeft ze een veiliger gevoel in het verkeer.
Daarnaast benoemen veel deelnemers het sociale aspect als belangrijke opbrengst. De combinatie van inhoudelijk en sociaal is dus een effectieve manier om de doelgroep te bereiken en betrokken te houden en om bij te dragen aan de fietsveiligheid.
Corona belemmert de uitvoering
De coronacrisis en -maatregelen waren een belangrijke belemmerende factor bij het starten en uitvoeren van Doortrappen binnen gemeenten. In de loop van de tijd konden de uitvoerders zich wel beter aanpassen aan de situatie, onder andere door activiteiten in aangepaste vorm te organiseren.
In de meerderheid van de gemeenten en provincies maakt Doortrappen onderdeel uit van gemeentelijk of provinciaal beleid. Toch is de inzet op borging van het programma in veel gemeenten nog beperkt. Regionale en provinciale uitvoerders besteden hier (nog) relatief weinig aandacht aan en leunen zwaar op de ondersteuning vanuit het landelijke programmabureau.
Uitdagingen
Volgens gemeentelijke coördinatoren lukt het doorgaans goed om ouderen te bereiken. De uitdaging blijft om de héle doelgroep te bereiken. Er bestaat twijfel of ook de ouderen worden bereikt die terughoudend zijn met fietsen en dus wellicht juist het meeste baat hebben bij deelname.
Activiteiten in verschillende vormen aanbieden (bijvoorbeeld qua groepsgrootte of fietsafstand) kan helpen om ouderen te bereiken die angstig zijn op de fiets of een beperkte conditie hebben.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Jury LoopAward kijkt uit naar inzendingen
23 jul om 09:42 uurOok in 2024 wordt de LoopAward uitgereikt, de prijs voor het beste loopinitiatief van Nederland. In dit artikel…
Contourendocument voor Nationaal Masterplan Lopen opgesteld
22 mei om 14:48 uurOm lopen nu en in de toekomst goed op de kaart te zetten wordt door tientallen partijen gewerkt aan het…
Data als basis voor voetgangersbeleid
8 mei om 08:00 uurSteeds meer gemeenten zien het belang van de voetganger. In het STOMP-model staat-ie dan ook op de eerste plek…
Juridische sturingsinstrumenten voor een loopvriendelijke omgeving
22 jan om 09:50 uurDe Omgevingswet biedt gemeenten juridische instrumenten om een openbare ruimte loopvriendelijk te maken én te…
Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit
15 jan om 14:37 uurHet Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…
Reactie toevoegen