Europese steden moeten beter beschermd worden tegen vervuilende dieselauto's, zo heeft de Europese rechter onlangs besloten.
Europese steden hebben recht op schonere diesels
Europese steden Brussel, Parijs en Madrid hebben een rechtszaak aangespannen, schrijft NOS. Dit omdat de Europese Commissie volgens deze steden te soepel is omgegaan met dieselnormen, waardoor hun inwoners met vieze lucht te kampen hebben.
Minder rooskleurig
De zaak draait om het verschil tussen uitstoottesten op de weg en in een laboratorium. Zo bleken auto's van onder meer Fiat en Volkswagen te slagen voor de laboratoriumtest, door daar sjoemelsoftware te gebruiken. De software liet auto's in het laboratorium veel schoner presteren dan op de weg. Hierop besloot de Europese Commissie versnelde tests uit te laten voeren die uitgaan van de werkelijke prestaties op de weg. Veel auto's zouden bij lange na niet door deze test heen komen wanneer daarbij dezelfde strenge normen werden gehanteerd als in het lab. De Europese Commissie bezweek onder hoge druk en besloot hierop veel meer uitstoot toe te staan.
Oordeel
De Europese rechter heeft nu besloten dat de Europese Commissie deze normen nooit had mogen versoepelen. Steden die te kampen hebben met een slechte luchtkwaliteit, gaan hierdoor alleen maar verder achteruit. Alle inspanningen die de steden doen om de luchtkwaliteit te verbeteren, worden door deze soepele normen teniet gedaan. De rechter eist dat de Commissie binnen een jaar met nieuwe, strengere normen komt. Steden zijn daarmee echter nog niet volledig van het probleem af. De auto's die onder de soepele normen zijn goedgekeurd, mogen gewoon blijven rijden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Dordrecht investeert fors in leefbaarheid en vergroening
30 okt om 08:23 uurDe historische binnenstad van Dordrecht, die aan twee zijden door de rivier wordt begrensd, kampt met…
Schone Lucht Akkoord op koers voor gezondheidswinst
2 jul om 11:52 uurAls alle plannen voor schonere lucht worden uitgevoerd, zullen Nederlanders in 2030 gemiddeld 2,5 tot 3,5…
Wetenschappers: Verbind klimaat en biodiversiteit
25 jun om 09:34 uurWetenschappers en beleidsmakers bezien klimaat en biodiversiteit nu nog vaak onafhankelijk van elkaar. Dat moet…
De invloed van klimaatverandering op ruimtelijk beleid
12 jun om 12:04 uurHet adviesorgaan Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft het advies 'Ruimtelijke ordening in…
Provincie Noord-Holland dimt ledlampen voor klimaat, mens en dier
6 jun om 11:46 uurDe provincie Noord-Holland gaat ook het laatste deel van de straatverlichting voorzien van ledlampen. Bovendien…
Update over gezondheidsrisico's door klimaatverandering
22 mei om 09:36 uurDe wereldwijde klimaatverandering heet ook in Nederland grote invloed. De gemiddelde temperatuur is de…
Klimaatrisico's in kaart voor samenwerken aan maatregelen
17 apr om 14:47 uurDe gevolgen van klimaatverandering zijn volop in het nieuws en vragen om actie. Steeds meer organisaties…
Reactie toevoegen