Maanwijk, de nieuwe woonwijk van Heijmans in Leusden, is uitgeroepen tot de eerste Parkinclusieve Wijk van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ontwerp, bouw, inrichting en voorzieningen zijn afgestemd op de natuurlijke omgeving en dragen bij aan de biodiversiteit en klimaatbestendigheid.
Eerste Parkinclusieve Wijk staat in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
In Maanwijk worden 120 huur- en koopwoningen gerealiseerd en is groen een belangrijk verbindend element. Vanaf de start is een ecoloog betrokken bij deze gebiedsontwikkeling van Heijmans. De natuur loopt als rode draad door de wijk en duurzaamheid staat voorop. Dat zie je terug in het ontwerp, in de manier waarop biodiversiteit wordt versterkt en in het stimuleren van duurzaam vervoer- en energiegebruik. Ons interview met Heijmans over de ambitieuze doelstellingen van de wijk lees je hier terug.
“Als je bewust ontwikkelt en bouwt, kun je zelfs meer natuur creëren en de omliggende natuur gezonder maken. Maanwijk draagt bij aan de biodiversiteit en klimaatadaptiviteit van dit stukje Leusden. Bijkomend voordeel - zo leren diverse onderzoeken - is dat mensen gezonder en gelukkiger worden van meer groen. Een gezonde leefomgeving dus voor zowel natuur als mens. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft Maanwijk daarom uitgeroepen tot eerste Parkinclusieve Wijk van het Nationaal Park,” licht directeur Gijs de Kruif van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug toe.
Cross-sectoraal denken
Harwil de Jonge, directeur Heijmans, vertelt: “De druk op de invulling van de beschikbare ruimte in Nederland is groot. Ook hebben we te maken met klimaatextremen en achteruitgang van de biodiversiteit. Dit vraagt om cross-sectoraal denken en nieuwe vormen van samenwerken. Het ontwikkelen en realiseren van parkinclusieve wijken is de toekomst.”
Heijmans plant bomen- en plantensoorten in Maanwijk die ook in het Nationaal Park voorkomen en geeft de dieren uit het park eveneens een warm welkom. Onder andere via nestelplekken in de gevels en erfafscheidingen, insectenhotels en groene daken op de bergingen, waar bestuivende insecten voedsel vinden. De beplanting en huisvesting zijn afgestemd op de leefpatronen van de soorten, zodat Maanwijk aanvoelt als verlengstuk van het Nationaal Park. Regenwater loopt dankzij aangebrachte hoogteverschillen via het oppervlak richting de sloot. Zo blijft water in het gebied en komt het ten goede aan de natuur.
Eigen bijdrage
Bewoners van Maanwijk worden gestimuleerd om een bijdrage te leveren aan natuurontwikkeling. Zo beheren zij zelf de collectieve moes- en pluktuinen en kunnen zij met milieu-educatiecentrum De Groene Belevenis uit Leusden activiteiten opzetten die bijdragen aan verbondenheid met de natuur.
Meer informatie over de wijk lees je in dit interview.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Publicatie: De Natuur van onze Steden
16 okt om 12:19 uurWetenschapper Nadina Galle publiceert een hoopvol boek dat technologie en natuur samenbrengt om onze grootste…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Realistische integrale groennorm onderwerp van debat Tweede Kamer
10 sep om 12:30 uurVeel organisaties en belanghebbenden uit de bouwsector doen een oproep aan de politiek om een realistische…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Reactie toevoegen