Dit zijn de winnaars van de LoopAward 2022
Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving en juryvoorzitter van de LoopAward Wouter Veldhuis had de eer om de prijs bekend te maken. Walking4School won in de categorie 'maatschappelijke initiatieven', terwijl de Drontense dementievriendelijke route - de Oost in de categorie 'ruimte in de fysieke omgeving' met de eerste prijs aan de haal ging.
Maar liefst zestien verschillende organisaties hebben hun initiatief aangemeld bij het platform Ruimte voor Lopen. De jury heeft uit alle inzendingen zes loopinitiatieven genomineerd die meedingen om de twee prijzen. ‘Dementievriendelijke route – De Oost’, Als bomen kunnen wandelen, kunnen wij veranderen’ en ‘Erf 2.0 Delft’ maakten kans op de Award vanwege hun bijdrage aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De genomineerden voor het maatschappelijke initiatief waren ‘#1 wandel-vergaderapp’, ‘Maak een ommetje –Gemeente Terneuzen’ en ‘Met Walking4School loopt het beter!’ De jury bestaande uit Chantal Walg - anders denker en doener in de zorg, Bruno Bruins – staatsraad in de afdeling advisering van de Raad van State, voormalig wethouder verkeer en -minister voor medische zorg & sport en Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis hebben samen de inzendingen beoordeeld. De juryleden hebben bij hun beoordeling vooral gekeken naar originaliteit, actualiteit en in hoeverre het initiatief een voorbeeld is voor anderen.
Tevens werd beoordeeld in hoeverre de inzendingen voldoen aan de ambities van Ruimte voor Lopen. Te weten:
- Lopen is een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van beleid, ontwerp en beheer
- De omgeving biedt gelegenheid en nodigt uit om veilig te lopen
- Lopen heeft een positief imago en wordt gestimuleerd
De LoopAward bestaat uit twee prijzen, in de categorie 'ruimte in de fysieke omgeving' en 'maatschappelijke initiatieven' worden inzendingen beloond. Beide prijzen bestaan uit een sculptuur gemaakt door Lilian Beentjes. De sculpturen stellen beenderen voor die noodzakelijk zijn voor het lopen.
Dementievriendelijke route
De ruimtelijke award werd gewonnen door De dementievriendelijke route – de Oost. De Oost in Dronten is een straat waar een verzorgingshuis en seniorencomplex aan liggen. Er komen steeds meer mensen met dementie en iedereen moet steeds langer thuis blijven wonen. Daardoor is het steeds belangrijker dat mensen met dementie die nog thuis wonen, zelfstandig naar buiten kunnen.
Er is een route aangelegd welke overzicht, rust en structuur biedt en herkenbaar is. Daardoor kunnen dementerenden, maar ook andere doelgroepen langer zelfstandig gebruik maken van de openbare ruimte. Er zijn meer rustplekken aangebracht, fietsstroken zijn gescheiden en alle voetgangersoversteken op de wegen zijn verhoogd zodat de hoogtes gelijk liggen aan de aansluitende voetpaden. Hierdoor kunnen mensen met beginnende dementie zelfstandig naar buiten. Ruimte voor lopen zit hem vaak in de kleine dingen, dat bewijst dit initiatief gaf de jury aan. De oplossing is erg eenvoudig, de impact is groot.
Walking4School
Walking4School is een bewustwordingscampagne met als doel om meer kinderen (en hun ouders) vaker naar school te laten lopen. Met vrolijke stickers en een actieweek speelt Walking4School in op problemen van de school en motiveert kinderen om vaker te lopen, fietsen of steppen. En met succes: bij een pilot in de gemeente Katwijk is het autoverkeer naar school met tot wel 75% afgenomen.
De jury realiseert zich dat niet iedere ouder in de positie is om het kind lopen naar de school te brengen. Echter draait de (maatschappelijke) LoopAward om het stimuleren van lopen. En dat is bijzonder goed gelukt met dit initiatief, dat ook nog eens bijdraagt aan het milieu. Jong geleerd is oud gedaan. Deze actie toont aan dat gedragsverandering mogelijk is. Het concept promoot lopen op allerlei manieren en is breed uit te zetten, ook in andere plaatsen.
Alle inzendingen kun je nalezen op de website van Ruimte voor Lopen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Jury LoopAward kijkt uit naar inzendingen
23 jul om 09:42 uurOok in 2024 wordt de LoopAward uitgereikt, de prijs voor het beste loopinitiatief van Nederland. In dit artikel…
Contourendocument voor Nationaal Masterplan Lopen opgesteld
22 mei om 14:48 uurOm lopen nu en in de toekomst goed op de kaart te zetten wordt door tientallen partijen gewerkt aan het…
Data als basis voor voetgangersbeleid
8 mei om 08:00 uurSteeds meer gemeenten zien het belang van de voetganger. In het STOMP-model staat-ie dan ook op de eerste plek…
Juridische sturingsinstrumenten voor een loopvriendelijke omgeving
22 jan om 09:50 uurDe Omgevingswet biedt gemeenten juridische instrumenten om een openbare ruimte loopvriendelijk te maken én te…
Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit
15 jan om 14:37 uurHet Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…
Nog gefeliciteerd met uw prijs. Dementie vriendelijke route.
Ingediend door Rianne groote … (niet geregistreerde gebruiker) op di, 01/11/2022 - 18:12
Reactie toevoegen