Wat kan je doen om de openbare ruimte toegankelijker en prettiger te maken voor mensen met dementie? Dat staat in een nieuw handboek van het project Dementievriendelijke Openbare Ruimte Overijssel.
Deze aanpassingen doe je voor een dementievriendelijke openbare ruimte
Het project Dementievriendelijke Openbare Ruimte Overijssel is een initiatief van de provincvie Overijssel in samenwerking met acht Overijsselse gemeenten: Zwolle, Hof van Twente, Olst-Wijhe, Hardenberg, Twenterand, Steenwijkerland, Staphorst en Deventer.
De bureaus Lieftink Advies en KE Advies trokken samen op bij het onderzoek, Lieftink Advies met een achtergrond in het fysieke domein, KE Advies meer vanuit het sociale domein. Daarbij werden zij ondersteund door studenten van Saxion Hogeschool en Hogeschool Windesheim. "Er is de laatste tijd veel aandacht voor dementie", lichtte Heleen Lieftink tijdens de presentatie op het Overijsselse provinciehuis toe. "Maar die aandacht gaat vooral naar het leven binnenshuis. Terwijl er ook oog voor de openbare ruimte moet zijn."
Langer thuis
Het aantal mensen met dementie neemt sterk toe. Tegelijkertijd is het doel dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Zeker voor mensen met beginnende dementie kan dat ook. Maar thuis wonen betekent ook de deur uitgaan, blijven meedoen in de maatschappij. Een goede inrichting van de openbare ruimte kan daarbij helpen.
Het handboek geeft praktische tips over welke aspecten een positief effect hebben op mensen met dementie en welke niet. Donkere tegels worden bijvoorbeeld als zwart gat ervaren, terwijl een duidelijk kleurverschil tussen straat en stoep als prettig wordt ervaren.
Omdat niet alle maatregelen tegelijkertijd geïmplementeerd kunnen worden, voorziet het handboek ook in een stappenplan waarmee gemeenten een selectie kunnen maken. Tot slot geeft het handboek een aantal aanbevelingen op welke manier er verdergegaan kan worden en hoe beleid rond dementie geborgd kan worden.
Je kunt het handboek downloaden op www.dor-overijssel.nl
Meer artikelen met dit thema
De blinde vlek in mobiliteitsbeleid: ‘Het spelende kind is een zwart-witfoto geworden’
5 nov om 12:08 uurNederland ervaart een mobiliteitscrisis met verstopte wegen en overvolle treinen tijdens de spits. Een…
Meer veiligheid voor vrouwen in de openbare ruimte
17 apr om 19:10 uurHet is lente. De tijd om lekker tot laat in de avond naar buiten te gaan. Althans, dat is wat mannen denken.…
Geef slechte bereikbaarheid ‘een stem’ en houdt niet altijd vast aan de one-size-fits-all-oplossing
24 aug 2023Wegen worden aangelegd om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Dat klinkt ideaal en eerlijk, maar is dat in…
Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten
21 aug 2023Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…
Fysieke toegankelijkheid in ov steeds beter op orde
8 aug 2023Het openbaar vervoer in Nederland is lang niet altijd toegankelijk voor iedereen en het Bestuursakkoord…
‘Maatschappelijke impact toegankelijke stations onbetaalbaar’
28 jul 2023Bram ’t Mannetje was acht jaar lang programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail. In die rol was hij…
Objectief oordeel over toegankelijkheid met Quick Scan
13 jul 2023Een inclusieve samenleving is iets wat met name in het sociaal domein een thema is. Terwijl een toegankelijke…
Open Oproep Ruimte voor rechtvaardigheid
16 jun 2023Nederland staat voor een grote verbouwing die enorme ruimtelijke gevolgen zal hebben. De ‘wederombouw’, die…
Reactie toevoegen