Als het aan Robbert Snep van Wageningen University and Research (WUR) ligt, steken gemeenten nog veel meer de handen uit de mouwen als het om bouwen met de natuur gaat.
'Concretiseer plannen voor natuurinclusief bouwen'

Foto door Martin Hols
Dat is te lezen op Binnenlands Bestuur. "We hebben al de energietransitie, klimaatadaptatie, de bouwopgave, circulair bouwen. Een deel van de maatregelen voor natuur kan daarop meeliften, maar de partijen die aan zet zijn bij natuurinclusief bouwen hebben dat te weinig op het netvlies", aldus Snep.
De wetenschapper, die deelneemt aan het landelijk kernteam Natuurinclusief Bouwen, spreekt zich ook kritisch uit over de partijen die aan de slag moeten met dit onderwerp: de stedenbouwkundigen en de ontwikkelaars. Volgens Snep wordt de ecologische kennis over hoe natuur op stedenbouwkundig niveau wordt ingebed nog te weinig met elkaar gedeeld, waardoor telkens het wiel opnieuw wordt uitgevonden.
Snep: "Er ligt vaak een mooie ambitie bij een wethouder en in beleid. Bij een gebiedsontwikkeling merk je dat de mensen die dat trekken en de stedenbouwkundige en ontwerpers die dat verder verfijnen te weinig besef en concrete handvatten hebben. Hoe moeten ze dat nou gaan doen? Een huis opleveren zonder wc, dat accepteert niemand. Maar als we een nestkast voor een vogel in een woning inbouwen, terwijl er in de omgeving niks te eten is, dan kraait daar geen haan naar. Dus je moet al die professionals bijbrengen wat natuur nodig heeft om te functioneren. Daar blijken heel veel van hen weinig kennis van te hebben en soms ook weinig prioriteit aan te geven."
Lees verder op Binnenlands Bestuur.
Zo ook bij klimaatadaptatie
Recent interviewden wij Snep over een soortgelijke ontwikkeling: klimaatadaptatie. Ook op dat gebied spreekt Snep zich kritisch uit: "De processen moeten meer op normeringen en aanbestedingscriteria aangepast worden, anders krijg je met groene ambities alsnog geen groene stad.”
“De vraag is: zijn wij in staat om met kennis en kunde snel genoeg op te schalen? Veel professionals hebben een upgrade nodig: in hun opleiding (soms ook langer geleden) was nog te weinig aandacht voor het functioneel inzetten van groen, dus al die kennis moet je er weer bij pakken. We vinden de onderwerpen allemaal interessant, maar we neigen er te weinig naar om het concreet te maken. Dan blijft het bij vage ambities.”
Het volledige interview lees je in de aprileditie van Biind Magazine, dat geheel in het teken van natuurinclusief bouwen staat. Ook spreekt Snep tijdens een side-event over klimaatadaptief bouwen met de natuur tijdens de vakbeurs Building Holland. Daarover binnenkort meer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…
Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw
In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…
Economische waarde van natuur in tien jaar met 50 procent gestegen
De economische waarde van ecosysteemdiensten in Nederland is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. In 2022…
Limburg lanceert 'Natuur op Recept' voor integratie van natuur in de zorg
In Limburg is onlangs het project 'Natuur op Recept' van start gegaan, een initiatief van Nature For Health en…
Natuur in steden niet meer ter decoratie
Vroeger vond je de natuur in het buitengebied en in de stad was het er hooguit ter decoratie. Uit recent…
Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
Ingrid Sloots van Nest Natuurinclusief ontwikkelde het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen. Met deze tool…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Lancering Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving
Het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), eerder aangekondigd als het Nationaal Dashboard…
Reactie toevoegen