Ketensamenwerking, lef bij opdrachtgevers en eisen voorschrijven, zijn de belangrijkste voorwaarden voor een 100% Circulaire Economie in 2050
BouwCirculair-Monitor 2020 brengt stand van zaken rond circulariteit in beeld
De BouwCirculair-Monitor 2020 is een feit. Dit nieuwe instrument brengt de stand van zaken rond circulariteit in beeld. Waar staan we op dit moment? En wat zijn de grootste uitdagingen? Voor het eerst in de geschiedenis van BouwCirculair krijgen we hierin meer gedetailleerd inzicht.
Kleurrijk palet
In de vragen kwam een kleurrijk palet aan onderwerpen aan bod. Van circulariteit in de eigen organisatie en het uitvragen in contracten tot instrumenten, innovaties en samenwerkingsverbanden. Maar liefst 271 personen vulden de enquêtes in: 145 vanuit de opdrachtgevers en 126 vanuit de marktpartijen. Het eindresultaat is een document, vol grafieken, getallen en infographics. Ook voor individuele reacties is ruimte. De antwoorden van marktpartijen en opdrachtgevers zijn daarbij naast elkaar gezet en met elkaar vergeleken. Dit geeft een extra dimensie. Soms zijn de resultaten voorspelbaar. In andere gevallen aangenaam verrassend, zoals bij het gebruik van Moederbestek.nl. Of juist confronterend, bijvoorbeeld als het gaat om het onderschrijven van de ambities op het gebied van beton, asfalt en sloop.
Op weg naar 100 % circulariteit
Op de vraag wat er nodig is om 100 % circulariteit in 2050 te bereiken waren marktpartijen en opdrachtgevers eensgezind in de BC-Monitor. ‘Lef en daadkracht van de opdrachtgevers’ wordt genoemd door 64% van de marktpartijen en 63% van de opdrachtgevers. Daarnaast scoren ‘Meer (keten)samenwerking’ en ‘Voorschrijven van circulariteit in bestekken’ hoog. En is dus nog genoeg werk te verzetten. De uitkomsten van de BC-Monitor 2020 worden met iedereen gedeeld. Behalve een nulmeting biedt de monitor aanknopingspunten voor discussie en gesprek. Over de koers voor de komende jaren. Over de keuzes die we maken om ons doel te bereiken: een circulaire economie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer woningen in de stad kan groen opleveren
16 okt om 11:57 uurNederland staat voor een grote woningbouwopgave. Uit onderzoek van Janneke van Oorschot (Universiteit van…
Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving
14 okt om 07:30 uurHet Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is een nieuwe tool die inzicht geeft in de staat van het land op…
Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling
8 jul om 12:06 uurIn september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…
Stadidentiteit creëren met ledverlichting
2 jul om 11:58 uurDe verledding van de openbare verlichting is niet alleen gunstig voor de energiebesparing, het biedt ook veel…
Amsterdam en Rotterdam duurzaamste steden ter wereld
14 jun om 14:43 uurIn de zesde editie van de tweejaarlijkse Arcadis Sustainable Cities Index 2024 staan Amsterdam en Rotterdam…
Maartje van den Berg nieuwe, ambitieuze klimaatburgemeester van Zwolle
6 nov 2023De klimaatburgemeesters zijn een landelijk initiatief van Rijksoverheid dat lokaal z'n beslag krijgt. In Zwolle…
Verduurzaming bedrijventerreinen valt of staat met ondersteuning overheid
2 nov 2023Rijksoverheid moet concrete doelen stellen voor de duurzaamheid van bedrijventerreinen en samenwerking tussen…
Maatregelen tegen vol stroomnet
26 okt 2023De uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de vraag naar ruimte op het niet niet bijhouden. Daarom nemen het…
Reactie toevoegen