Rijksoverheid moet concrete doelen stellen voor de duurzaamheid van bedrijventerreinen en samenwerking tussen bedrijven is cruciaal om die doelen te behalen. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in het advies 'Samen werken: kiezen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen'.
Verduurzaming bedrijventerreinen valt of staat met ondersteuning overheid
Gezamenlijke opgaven
Bedrijven op bedrijventerreinen staan voor grote duurzaamheidsopgaven. Voor een deel zijn deze gezamenlijk van aard. Bijvoorbeeld als het gaat om energie: bedrijven kunnen zelf opgewekte elektriciteit aan elkaar leveren en overschotten gezamenlijk opslaan om later te gebruiken. Dat is voordelig voor bedrijven zelf, maar óók voor de samenleving: netcongestie wordt voorkomen en de energietransitie wordt versneld. De raad adviseert het Rijk voor de gezamenlijke opgaven doelen te stellen. Dat kan door een toekomstbeeld voor bedrijventerreinen te schetsen, voorzien van meetbare tussendoelen en termijnen om deze te bereiken.
Weinig georganiseerde samenwerking
Om deze collectieve doelstellingen te bereiken, is georganiseerde samenwerking tussen bedrijven op bedrijventerreinen vereist. Helaas kent slechts 20 procent van de reguliere bedrijventerreinen één of andere vorm van organisatie. Daarom moet het Rijk organisatievorming stimuleren, bijvoorbeeld met fiscale middelen maar ook door collectieve projecten en organisatiekosten te subsidiëren. Op den duur moet volgens de raad samenwerking op bedrijventerreinen wettelijk worden verplicht.
Belang bij duidelijk toekomstbeeld
Bedrijven op bedrijventerreinen hebben belang bij een duidelijk toekomstbeeld en bij samenwerking om de bijbehorende duurzaamheidsdoelen te bereiken, aldus de raad. Dat geeft richting aan hun handelen en leidt tot efficiency en kostenbesparing. Ook is duurzaamheid van bedrijventerreinen aantrekkelijk voor banken en verzekeraars, hetgeen gunstige condities voor bedrijven bevordert.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer woningen in de stad kan groen opleveren
16 okt om 11:57 uurNederland staat voor een grote woningbouwopgave. Uit onderzoek van Janneke van Oorschot (Universiteit van…
Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving
14 okt om 07:30 uurHet Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is een nieuwe tool die inzicht geeft in de staat van het land op…
Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling
8 jul om 12:06 uurIn september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…
Stadidentiteit creëren met ledverlichting
2 jul om 11:58 uurDe verledding van de openbare verlichting is niet alleen gunstig voor de energiebesparing, het biedt ook veel…
Amsterdam en Rotterdam duurzaamste steden ter wereld
14 jun om 14:43 uurIn de zesde editie van de tweejaarlijkse Arcadis Sustainable Cities Index 2024 staan Amsterdam en Rotterdam…
Maartje van den Berg nieuwe, ambitieuze klimaatburgemeester van Zwolle
6 nov 2023De klimaatburgemeesters zijn een landelijk initiatief van Rijksoverheid dat lokaal z'n beslag krijgt. In Zwolle…
Maatregelen tegen vol stroomnet
26 okt 2023De uitbreiding van het elektriciteitsnet kan de vraag naar ruimte op het niet niet bijhouden. Daarom nemen het…
Duurzaam en circulair: van containerbegrip naar concrete ambities in Montferland
25 okt 2023Net als in heel Nederland moeten ook in gemeente Montferland woningen worden gebouwd. De komende jaren zullen…