De bouw van het nieuwe pand van Aeres Hogeschool Almere is gestart. Het pand komt op het Floriadeterrein in Almere en moet de groenste hogeschool van Nederland worden.
Bouw biodivers 'Groene Long' van Aeres Hogeschool gestart

3D visualisatie van de 'Groene Long'. © BDG Architecten
Nu al draagt het gebouw de bijnaam ‘Groene long’ vanwege het open ontwerp waarin groen, gezondheid en duurzaamheid centraal staan. Bij de realisatie zal veel innovatieve technologie worden toegepast, waardoor het gebouw een voorbeeldfunctie krijgt. Eind april vond na een innovatief aanbestedingstraject de definitieve gunning plaats van de bedrijven die de bouw, het installatiewerk en de realisatie van groen voor hun rekening nemen. Met het oog op circulariteit was er bij de aanbesteding nadrukkelijk ook oog voor kwaliteit, waardebehoud van het gebouw en hoogwaardig hergebruik van materialen.
Groene long
Groen en duurzaamheid zijn de belangrijkste bouwstenen van het nieuwe hogeschoolgebouw. Daarmee wil de Aeres Hogeschool Almere de groenste hogeschool van Nederland worden. Zo is de gevel vormgegeven als een zogenoemde smart skin; afhankelijk van de oriëntatie hebben de gevels daarbij verschillende eigenschappen. Denk aan zonnepanelen voor energieopwekking en een volledig groene gevel met planten die dienst doet als isolatie en versterking van de biodiversiteit. Deze gevel zal vooral aantrekkelijk zijn voor bijen, maar ook voor andere insecten en vogels.
Het gebouw krijgt een dak met wateropvang en maakt gebruik van warmte- koudeopslag (WKO) doordat het aangesloten wordt op een Smart Thermal Grid in de wijk. In elke ruimte in het gebouw is daglicht aanwezig, direct via de gevel en indirect via de vides en open ruimtes. Door dit open concept en het groen dat door het gebouw wordt gevlochten, fungeert het gebouw als een ademend en open geheel. Een groene long, symbool voor het leven zelf.
Uitvoerende partijen
HEVO ’s-Hertogenbosch heeft de Europese architectenselectie begeleid en het ruimtelijk-functioneel en technisch Programma van Eisen samen met Aeres Hogeschool opgesteld. Momenteel wordt gewerkt aan het ontwerptraject (Definitief Ontwerpfase). Daarnaast verzorgt HEVO het bouwmanagement, kosten-, duurzaamheids- en onderhoudsadvies voor het verdere ontwerp- en realisatietraject.
Naar verwachting neemt de bouw ongeveer een jaar in beslag. Het streven is dat de nieuwbouw bij aanvang van het hogeschooljaar 2021/2022 in gebruik genomen wordt. Het gebouw staat dan naast het Innovatiepaviljoen van de Provincie Flevoland en nabij de Startup Village, allebei eveneens onderdeel van Flevo Campus.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…
Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw
In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…
Economische waarde van natuur in tien jaar met 50 procent gestegen
De economische waarde van ecosysteemdiensten in Nederland is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. In 2022…
Limburg lanceert 'Natuur op Recept' voor integratie van natuur in de zorg
In Limburg is onlangs het project 'Natuur op Recept' van start gegaan, een initiatief van Nature For Health en…
Natuur in steden niet meer ter decoratie
Vroeger vond je de natuur in het buitengebied en in de stad was het er hooguit ter decoratie. Uit recent…
Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
Ingrid Sloots van Nest Natuurinclusief ontwikkelde het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen. Met deze tool…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Lancering Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving
Het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), eerder aangekondigd als het Nationaal Dashboard…
Reactie toevoegen