Amsterdam wil aantrekkelijk, bereikbaar en veilig blijven. Een van de maatregelen die moeten bijdragen aan die ambitie is de aanleg van een Binnenring voor fietsers en het openbaar vervoer.
Amsterdamse binnenring geeft fietsers en ov de ruimte
De Amsterdamse Binnenring loopt vanaf het Haarlemmerplein via de Marnixstraat, Weteringschans en de Sarphatistraat naar de Czaar Peterstraat. Het is een halve ring om het centrum heen die dwars door de stadsdelen Centrum en West loopt. Op de Binnenring is meer ruimte voor fietsers en is de auto te gast. De maximum snelheid voor auto's is 30 km/u.
Meer fietsparkeerplekken
Tramhaltes op het traject worden aangepast. In sommige gevallen worden de haltes verlengd, zodat er twee trams kunnen stoppen. Dit grijpt de gemeente aan om de haltes meteen toegankelijker te maken én om andere werkzaamheden als het verleggen van kabels en leidingen te doen. Gevaarlijke kruispunten op de route worden ook aangepast en er komen meer fietsparkeerplekken bij.
Uitbreiding over het water
Met de aanpassingen op de Binnenring wordt de basis gelegd voor een eventuele uitbreiding over het water. Door de sterke groei van de stad is de vraag naar een betere verbinding met Amsterdam Noord op dit moment in onderzoek. De binnenring zorgt voor meerdere opties voor de oeververbindingen, van het rondmaken van de cirkel in Noord, tot een zogenoemde ladderverbinding over het IJ.
De Binnenring wordt in stukjes gemaakt en is te herkennen aan het brede rode fietspad. De verwachting is dat de Binnenring medio 2025 helemaal af is. Bekijk hier de verschillende deelprojecten
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Jury LoopAward kijkt uit naar inzendingen
23 jul om 09:42 uurOok in 2024 wordt de LoopAward uitgereikt, de prijs voor het beste loopinitiatief van Nederland. In dit artikel…
Contourendocument voor Nationaal Masterplan Lopen opgesteld
22 mei om 14:48 uurOm lopen nu en in de toekomst goed op de kaart te zetten wordt door tientallen partijen gewerkt aan het…
Data als basis voor voetgangersbeleid
8 mei om 08:00 uurSteeds meer gemeenten zien het belang van de voetganger. In het STOMP-model staat-ie dan ook op de eerste plek…
Juridische sturingsinstrumenten voor een loopvriendelijke omgeving
22 jan om 09:50 uurDe Omgevingswet biedt gemeenten juridische instrumenten om een openbare ruimte loopvriendelijk te maken én te…
Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit
15 jan om 14:37 uurHet Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…
Reactie toevoegen