Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voerde een casestudy over aardgas uit in de regio Drechtsteden. Hieruit blijkt dat Drechtsteden in 2035, met een investering van twee miljard, vrijwel aardgasvrij is.
Aardgasverbruik Drechtsteden met negentig procent naar beneden
Het PBL heeft met dit onderzoek voor het eerst alle kosten van een energietransitie op regionaal niveau in kaart gebracht. Het doel is om het aardgasverbruik in Drechtsteden in 2035 met minstens negentig procent terug te dringen. Het PBL heeft onderzoek gedaan naar de technische en economische potentie van deze doelstelling. Warmtelevering via een warmtenet lijkt financieel gezien het beste alternatief voor het gebruik van aardgas. De warmte die hiervoor nodig is kan worden geleverd via geothermie, door de industrie uit het havengebied of door de afvalcentrale. Een alternatief voor het warmtenet is de elektrische warmtepomp. De bereidheid van een gebouweigenaar om zich aan te sluiten bij een warmte net is doorslaggevend in de keuze voor het type verwarming. Hoe meer gebouwen aangesloten worden bij een warmtenet, des te rendabeler dat specifieke warmtenet zal zijn.
Maatregelen
Wanneer het gemeentelijk beleid niet veranderd zal het aardgasverbruik slechts met 29 procent dalen. Om de doelstelling van negentig procent aardgasreductie te behalen stelt het PBL een aantal maatregelen voor. De energiebelasting op aardgas zou met 20 cent per kubieke meter verhoogd moet worden. De energiebelasting op elektriciteit daarentegen, moet worden verlaagd met zeven cent. Daarnaast zou de overheid voor veertig procent moeten bijdragen aan investeringen in warmtenetten in gebouwen. Wanneer al deze beleidsmaatregelen doorgevoerd worden zijn energieverbruikers bereid om twee miljard te investeren en op die manier zal de aardgasvraag met 85 procent dalen. De vijftien procent van het aardgas die daarmee nog niet gedekt is kan eventueel vervangen worden door waterstof, groengras of andere nieuwe technieken. Deze technieken zijn nog niet zover ontwikkeld dat ze meegenomen kunnen worden in de studie.
Op grotere schaal
Het PBL benadrukt dat het beeld kan verschillen per regio door lokale omstandigheden. Echter, wanneer we deze resultaten wel zouden betrekken op heel Nederland, zou dat betekenen dat Nederland voor 130 miljard euro in 2035 aardgasvrij is.
Reactie toevoegen