Amsterdam zet in op biodiversiteit voor toekomstbestendige stad

Foto: Shutterstock

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft de ambitie om de biodiversiteit in de stad de komende jaren flink te versterken. Een gezonde en leefbare stad valt of staat met een robuust ecosysteem waarin volop ruimte is voor verschillende planten- en diersoorten. 

Biodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van voedselgewassen, waterplanten zuiveren het water, en libellen en vleermuizen helpen muggenpopulaties binnen de perken te houden. Een goed evenwicht tussen soorten draagt bij aan een veerkrachtige en gezonde stad. In het nieuwe biodiversiteitsplan staan concrete maatregelen die de natuur in de stad meer ademruimte geven.

Wethouder Melanie van der Horst (Openbare Ruimte, Groen en Water) licht toe: “Wij mensen zijn onderdeel van de natuur dus we moeten ervoor zorgen dat we daar goed mee omgaan. Een stad met veel biodiversiteit, dus veel verschillende dieren en planten, maar ook schimmels en bacteriën, is essentieel voor een gezonde leefomgeving. We hebben allemaal schone lucht, schoon water en voedsel nodig. Wereldwijd sterven er veel planten en dieren uit. En hoewel we trots zijn op de biodiversiteit in de stad, is die ook kwetsbaar. Bijvoorbeeld door klimaatverandering, maar ook omdat er in de drukke stad minder plek is voor natuur en omdat er dieren omkomen in het verkeer. Ook met de biodiversiteit in en om het water gaat het niet goed. We zien bijvoorbeeld dat grassen, brandnetels en bramen de plek van bloemen innemen, waardoor voedsel voor insecten verloren gaat. We moeten er daarom voor zorgen dat we de leefruimte van dieren en planten vergroten en beschermen.”

Kwetsbare biodiversiteit in de stad

In Amsterdam zijn minstens 10.000 verschillende soorten planten en dieren te vinden, en de stad werkt actief aan het uitbreiden van dat aantal. Ongeveer de helft van het groen wordt inmiddels ecologisch beheerd. Zo wordt gras op sommige plekken minder vaak gemaaid, waardoor bloemen de kans krijgen om te bloeien en bijen en vlinders zich tegoed kunnen doen aan nectar. Dode bomen blijven soms liggen zodat ze een schuil- en leefplek bieden voor insecten, wat op zijn beurt weer voedsel oplevert voor vogels. Op deze manier ontstaat een nieuwe cyclus van leven. Er worden speciale nestplekken gecreëerd voor de ijsvogel en broeihopen voor de ringslang. Dankzij dit soort ingrepen zien we meer soorten terugkeren naar de stad, waaronder de eekhoorn, otter, ijsvogel en boommarter.

Concrete maatregelen

Om verdere achteruitgang van de biodiversiteit te voorkomen, is actie nodig. In het plan staan maatregelen zoals uitbreiding van ecologisch beheer, het aanleggen van tunnels om natuurgebieden met elkaar te verbinden en het creëren van natuurvriendelijke oevers. Alles met het doel om Amsterdam groener, gezonder en biodiverser te maken.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘De binnenstad verregaand vergroenen zonder water heeft geen zin’

Het is een treurig gezicht. Groen dat staat te verpieteren in de binnenstad. Daar…

Lees verder
descriptionArtikel

Nature Based Solutions winnen terrein

Succesvolle implementatie van nature based solutions als antwoord op opgaven als klimaatadaptatie en…

Lees verder
descriptionArtikel

Routekaart KAN in je bouwproces

 Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…

Lees verder
descriptionArtikel

Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw

In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…

Lees verder
descriptionArtikel

Economische waarde van natuur in tien jaar met 50 procent gestegen

De economische waarde van ecosysteemdiensten in Nederland is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. In 2022…

Lees verder
descriptionArtikel

Limburg lanceert 'Natuur op Recept' voor integratie van natuur in de zorg

In Limburg is onlangs het project 'Natuur op Recept' van start gegaan, een initiatief van Nature For Health en…

Lees verder
descriptionArtikel

Natuur in steden niet meer ter decoratie

Vroeger vond je de natuur in het buitengebied en in de stad was het er hooguit ter decoratie. Uit recent…

Lees verder
descriptionArtikel

Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen

Ingrid Sloots van Nest Natuurinclusief ontwikkelde het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen. Met deze tool…

Lees verder