De transitie naar natuurinclusief bouwen vraagt ook om een transitie in het werkproces van opdrachtgevers. Deze Top 11 biedt handvatten die opdrachtgevers consequent onderdeel dienen te laten zijn van hun werkproces.
De top 11 inclusies voor opdrachtgevers van natuurinclusief bouwen

De toenemende verstedelijking roept de vraag op hoe we onze leefomgeving toekomstbestendig maken. Het wordt steeds duidelijker dat de natuur daarbij een grote rol speelt. Natuur is dan ook geen luxe of decoratie, maar een volwaardige ‘productiefactor’ voor uiteenlopende maatschappelijke opgaven, zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid, leefbaarheid, sociale cohesie, energietransitie en ruimtelijke kwaliteit. Natuur dus als krachtige bron voor meervoudige waardecreatie.
Het nieuwe normaal
Dit noemen we ook wel natuurinclusief bouwen, ofwel het scheppen van weloverwogen ruimte voor flora en fauna bij de ontwikkeling van onze woon- en werkomgeving. Het is daarbij onvoldoende om te denken in toepassingen als nestkasten of bijenhotels. Natuurinclusief gaat verder, breder, integraler. In iedere fase van het bouwproces, van ambitie en beleid tot bouw en beheer, moet slim nagedacht worden over de toegevoegde waarde die natuur kan bieden.
De stap van ‘luxe’ naar volwaardig onderdeel van het bouwproces is niet zomaar gemaakt. In de afgelopen jaren heeft het kennisprogramma DuurzaamDoor, samen met netwerkpartners zoals IVN, Heijmans, Provincies Noord-Holland en Overijssel, Vogelbescherming, Wageningen University & Research, NEPROM, NL Greenlabel, gemeente Den Haag en Ballast Nedam Development, in verschillende initiatieven gewerkt aan deze transitie.
Bouwen + Biodiversiteit
Een van die initiatieven was de prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit. Deze was erop gericht om voorbeelden aan het licht te brengen van gemeenten die in aanbestedingstrajecten ook natuurinclusieve eisen hadden opgenomen. Oftewel: opdrachtgeverschap vieren, want opdrachtgevers kunnen anderen inspireren.
Uit de bus kwamen vier projecten: de winnaar Kerckebosch Zeist, de nominatie Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord en de twee eervolle vermeldingen Wervenpark Dordrecht en Amstel-Stad Biodivers. De werkprocessen van deze projecten zijn geanalyseerd om te achterhalen hoe natuurinclusief bouwen vanuit de opdrachtgever gestimuleerd kan worden.
Inclusies
De analyse toont aan dat een transitie naar natuurinclusief bouwen ook een transitie in het werkproces van opdrachtgevers vraagt. Daarop is een elftal ingrediënten geformuleerd – we noemen ze inclusies – die opdrachtgevers consequent onderdeel dienen te laten zijn van hun werkproces.
Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen
Dit artikel verscheen in het Inspiratiemagazine Natuurinclusief Bouwen, een uitgave boordevol best practices, tools en tips over natuurinclusief en biodivers bouwen. Download deze editie gratis.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…
Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw
In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…
Economische waarde van natuur in tien jaar met 50 procent gestegen
De economische waarde van ecosysteemdiensten in Nederland is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. In 2022…
Limburg lanceert 'Natuur op Recept' voor integratie van natuur in de zorg
In Limburg is onlangs het project 'Natuur op Recept' van start gegaan, een initiatief van Nature For Health en…
Natuur in steden niet meer ter decoratie
Vroeger vond je de natuur in het buitengebied en in de stad was het er hooguit ter decoratie. Uit recent…
Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
Ingrid Sloots van Nest Natuurinclusief ontwikkelde het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen. Met deze tool…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Lancering Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving
Het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), eerder aangekondigd als het Nationaal Dashboard…
Reactie toevoegen