De beweegdeelname van mensen met een beperking is nog altijd een stuk lager dan die van mensen die geen beperking hebben. Monique Berger, lector van het nieuwe lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport aan de Haagse Hogeschool, probeert hier verandering in te brengen. “Mijn doel is om ALLE mensen in beweging te krijgen.”
Alle mensen in beweging
De technologie maakt het ons steeds makkelijker om een gezonde leefstijl aan te houden. Helaas is dat voor mensen met een beperking nog altijd geen vanzelfsprekendheid. Een stappenteller is nutteloos voor iemand in een rolstoel. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport brengt mensen met een beperking in beweging. Monique Berger, sinds dit jaar lector van dit nieuwe lectoraat, legt uit hoe ze dit doen. “We richten ons op drie onderdelen: stimuleren van bewegen, het registreren, monitoren en analyseren van bewegen en tot slot het ondersteunen en faciliteren van bewegen. In de praktijk komt het erop neer dat we allerlei projecten doen. Zo dragen we bij aan het Beweegloket waar mensen een beweeg- of sportadvies op maat krijgen en waar we met studenten, zogenaamde “friends” mensen meenemen naar een beweeg- of sportactiviteit maar en doen we vooral ook veel onderzoek. Soms op het gebied van technologie, zoals het monitoren van bewegen voor “alles wat rollt” (rolstoel, rollator ed). Een smartwatch telt je stappen, maar voor iemand in een rolstoel werkt dat anders. Voor paralympische rolstoelsporters is een methode met het gebruik van sensoren ontwikkeld die de bewegingen van rolstoelsporters meet en de sporter en coach van feedback voorziet over hun bewegingen. We zijn momenteel bezig om die technologie voor iedere rolstoelgebruiker beschikbaar te maken.”
Aansluiten bij bestaande apps
Om de drempel voor sporten en bewegen zo laag mogelijk te maken zou het goed zijn als de fysieke leefomgeving uitnodigt tot bewegen. Berger: “Op Google Maps kun je zien hoe je zo snel mogelijk van A naar B komt, met de auto, fietsen of lopend. Het zou mooi zijn als je dat ook kunt bepalen voor iemand in een rolstoel. We zijn aan het kijken of we dat voor elkaar kunnen krijgen met alle beschikbare data. Zodat je de route kunt kiezen met de minste heuvels en andere obstakels. We willen uitzoeken hoe we met allerlei sensoren kunnen aansluiten bij bestaande apps.”
Berger heeft een achtergrond als bewegingswetenschapper en was eerder werkzaam voor het lectoraat Revalidatie en als docent werkzaam bij de opleiding Bewegingstechnologie. Een deel van de werkzaamheden voor dat lectoraat zet ze nu voort. “Een van mijn doelen is het inclusief maken van de Sportcampus en de omgeving daarvan in het Zuiderpark in Den Haag. Mijn droom is dat we.... Lees verder
Meer artikelen met dit thema
De blinde vlek in mobiliteitsbeleid: ‘Het spelende kind is een zwart-witfoto geworden’
5 nov om 12:08 uurNederland ervaart een mobiliteitscrisis met verstopte wegen en overvolle treinen tijdens de spits. Een…
Meer veiligheid voor vrouwen in de openbare ruimte
17 apr om 19:10 uurHet is lente. De tijd om lekker tot laat in de avond naar buiten te gaan. Althans, dat is wat mannen denken.…
Geef slechte bereikbaarheid ‘een stem’ en houdt niet altijd vast aan de one-size-fits-all-oplossing
24 aug 2023Wegen worden aangelegd om door iedereen gebruikt te kunnen worden. Dat klinkt ideaal en eerlijk, maar is dat in…
Hoe digitalisering vervoersarmoede kan vergroten
21 aug 2023Bepaalde doelgroepen ervaren digitalisering als een drempel. Met EU-financiering werd in de periode 2020 tot en…
Fysieke toegankelijkheid in ov steeds beter op orde
8 aug 2023Het openbaar vervoer in Nederland is lang niet altijd toegankelijk voor iedereen en het Bestuursakkoord…
‘Maatschappelijke impact toegankelijke stations onbetaalbaar’
28 jul 2023Bram ’t Mannetje was acht jaar lang programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail. In die rol was hij…
Objectief oordeel over toegankelijkheid met Quick Scan
13 jul 2023Een inclusieve samenleving is iets wat met name in het sociaal domein een thema is. Terwijl een toegankelijke…
Open Oproep Ruimte voor rechtvaardigheid
16 jun 2023Nederland staat voor een grote verbouwing die enorme ruimtelijke gevolgen zal hebben. De ‘wederombouw’, die…
Reactie toevoegen