Robbert Wittmaekers, directeur bij Vialis, bemerkt een verschuiving in zijn gesprekken met klanten en partners. "Het gaat niet meer alleen om één domein. Het gaat om het geheel, om het totaal, de impact van mobiliteit op de samenleving."
Mobiliteit als voorwaarde voor levenskwaliteit
Regelmatig heb ik gesprekken met klanten en partners over verschillende projecten. Van verkeersprojecten tot infrawerken van Verkeersmanagement tot Assetmanagement. Hierin merk ik dat er een verschuiving plaatsvindt. Het gaat niet meer alleen om één domein. Het gaat om het geheel, om het totaal, de impact van mobiliteit op de samenleving. Samen kijken we vooruit, denken we mee en spelen we in op de snel veranderende wereld, je hoeft alleen maar te kijken naar de impact van corona op ons als mensen en de samenleving . We betrekken burgerinitiatieven onder andere op het gebied van milieu maar ook andere modaliteiten als ov en fiets om tot beter zicht en inzicht te komen om zo vanuit het mobiliteitsperspectief te bouwen aan het verbeteren van de levenskwaliteit in de samenleving.. Een goed voorbeeld hiervan is de pilot die we momenteel in Almere draaien.
“Om de levenskwaliteit en daarmee ook de veiligheid van de inwoners te verbeteren, is het noodzakelijk om ook de luchtkwaliteit en het geluid mee te nemen als input voor het regelen van het verkeer.”
Nu wordt doorstroming hoofdzakelijk geregeld op basis van intensiteit (drukte). Maar waarom alleen daarop? Waarom niet het verkeer óók regelen op basis van milieuaspecten? Samen met gemeente Almere en provincie Flevoland zijn we daarom een pilot gestart die kijkt naar milieuaspecten zoals geluid, luchtkwaliteit en stikstof vervuiling. Steden worden steeds drukker en dat geldt ook voor de wegen in en rondom een stad. Om de levenskwaliteit en daarmee ook de veiligheid van de inwoners te verbeteren, is het noodzakelijk om ook de luchtkwaliteit en het geluid mee te nemen als input voor het regelen van het verkeer. Door hiermee rekening te houden wordt de luchtkwaliteit verbeterd, de leefbaarheid en veiligheid vergroot zonder in te leveren op een goede bereikbaarheid van de stad en de regio.
Deze pilot is een belangrijk onderdeel in de doorontwikkeling van steden zoals Almere. Door samen te kijken naar de toekomst kun je problemen op een andere manier bekijken en oplossen. Ik ben trots dat we op deze manier mee kunnen denken met klanten. En door nieuwe oplossingen te koppelen aan bijvoorbeeld ons verkeersmanagementsysteem verkeer.nu zetten we gezamenlijk belangrijke stappen in het verbeteren van levenskwaliteit. Want daar draait het uiteindelijke allemaal om, de kwaliteit van leven.
Ik vind het belangrijk om met elkaar vooruit te denken, vooral in deze tijd. Laten we ervoor zorgen dat we Nederland leefbaar maken en houden.
Wil je meer weten over de pilot in Almere? Dit kun je hier nalezen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn aan kop in Gezonde Stad Index
13 nov om 11:13 uurDe nieuwste editie van de Gezonde Stad Index, gepubliceerd door Arcadis, benadrukt het belang van voortdurende…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Gezonde leefomgeving in Leiden: ruimtelijke puzzel vergt slimme combinaties
9 okt om 07:30 uurLeiden zet ambitieuze stappen richting een groenere toekomst. Na het succes van het Singelpark richt de stad…
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurTijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch werd Dordrecht afgelopen week…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?
10 sep om 10:03 uurEen gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, en waar de druk op de gezondheid zo…
Reactie toevoegen