Fietsen maakt onderdeel uit van de Nederlandse cultuur. Ik ken maar weinig plekken op de wereld waar er zoveel en door zo diverse doelgroepen gefietst wordt.
Integrale aanpak om fietskansen te verzilveren
Traditioneel krijgt de fiets als vervoermiddel een verkeerskundige benadering. Er wordt dan gekeken naar zaken zoals intensiteiten, bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Gezien de hedendaagse ontwikkelingen, zoals de opkomst van het gebruik van E-bikes, speed pedelecs en de jaarlijks geregistreerde fietsongevallen met letsel of dodelijke afloop, is dat dan ook zeker niet vreemd.
Integrale aanpak
Ik ben echter wel van mening dat, als we de maatschappelijke kansen die fietsen kan bieden echt willen verzilveren, we niet alleen een verkeerskundige maar een bredere en integrale aanpak nodig hebben. Ik las vorig jaar in een nieuwsbericht over een onderzoek van statistiekbureau CBS dat bijna de helft van alle volwassen Nederlanders matig of ernstig overgewicht heeft. Deze doelgroep loopt daarmee een hoger risico op gezondheidsproblemen. En toch geven we in Nederland nog steeds OV-kaarten aan studenten en hebben veel werkgevers leaseregelingen in het personeelsbeleid staan. Hiermee stimuleren we studenten en werknemers, die op een fietsafstand van hun bestemming wonen, juist om de auto of het openbaar vervoer te gaan gebruiken. Maar ik denk ook aan de kansen op het gebied van het klimaat en het recente protest van de 'klimaatspijbelaars'. Welke mogelijkheden kan de fiets bieden op het gebied van de reductie van de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof? Des te langer ik erover nadenk, des te meer thema’s en aanknopingspunten ik vind.
Snelfietsroutes, meer dan alleen infrastructuur
Bij veel gemeenten en provincies zie ik dat er steeds meer wordt nagedacht over de maatschappelijke kansen van de fiets. Eén van de thema’s die nu concreet wordt, is de aanleg van snelfietsroutes. Er worden netwerken van hoogwaardige fietsverbindingen tussen dorpen, steden en economische locaties gerealiseerd als alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. De verbreding die ik onder andere ervaar bij de provincie Noord-Brabant en de Brabantse gemeenten is dat er niet alleen ingezet wordt op de aanleg van goede fietsinfrastructuur, maar daaraan gekoppeld juist ook ingezet wordt op gedragsverandering middels fietsstimulering en data-inwinning en -monitoring via innovatieve apps en GPS-gegevens. Lokale overheden krijgen hierdoor toenemend inzicht in het lokale en regionale fietsgebruik, de aanwezige fietspotentie en de mogelijkheid daar nog effectiever op in te spelen.
Ik ben van mening dat bij de aankomende maatschappelijke opgaven, zoals op het gebied van leefbaarheid, gezondheid, duurzaamheid, veiligheid en milieu, de fiets de potentie heeft om wederom bij te dragen aan een effectieve en duurzame oplossing. En dan niet alleen in de ambitie- en visievorming maar juist ook in de realisatie van concrete maatregelen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mensen met een beperking ervaren vaak belemmeringen bij fietsen
7 okt om 09:13 uurIn het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd, staan 'toegankelijkheid' en 'persoonlijke…
Veranderkundige Annemarie Mars over voetgangersbeleid: ‘Zoek het doel bij jouw middel’
18 sep om 16:35 uur‘Elke stap telt’ is het thema van het komende Nationaal Voetgangerscongres. Het moge duidelijk zijn, elke meter…
Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit voetgangers
17 sep om 08:29 uurIedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Ongeacht van welke andere vervoersmiddelen er tijdens…
Jury LoopAward kijkt uit naar inzendingen
23 jul om 09:42 uurOok in 2024 wordt de LoopAward uitgereikt, de prijs voor het beste loopinitiatief van Nederland. In dit artikel…
Contourendocument voor Nationaal Masterplan Lopen opgesteld
22 mei om 14:48 uurOm lopen nu en in de toekomst goed op de kaart te zetten wordt door tientallen partijen gewerkt aan het…
Data als basis voor voetgangersbeleid
8 mei om 08:00 uurSteeds meer gemeenten zien het belang van de voetganger. In het STOMP-model staat-ie dan ook op de eerste plek…
Juridische sturingsinstrumenten voor een loopvriendelijke omgeving
22 jan om 09:50 uurDe Omgevingswet biedt gemeenten juridische instrumenten om een openbare ruimte loopvriendelijk te maken én te…
Groeiambitie Hoorn zorgt voor uitdagingen op gebied van mobiliteit
15 jan om 14:37 uurHet Noord-Hollandse Hoorn wil groeien. ‘Meer stad’ worden, zoals wethouder René Assendelft het formuleert. Daar…
Reactie toevoegen