Een blog over de volgens Daan Bleichrodt en Maarten Bruns perfecte leeromgeving.
De school als natuurlijke leeromgeving of intensieve kindhouderij?

Een groep godsvruchtige monniken uit Engeland kwam rond het jaar 750 naar Nederland om de eerste (klooster)school op te richten. En dat werd een daverend succes.
Anno 2018 gaan in Nederland alle kinderen naar school. Maar waarom gaan kinderen eigenlijk naar school? En werd er voor het jaar 750 dan helemaal niet geleerd? We leren natuurlijk allemaal nuttige dingen op school, en zonder onderwijs geen beschaving, maar is dat wel echt zo? En als het zo is, doen we dat onderwijs eigenlijk wel op een goede manier en in de juiste omgeving?
Tijdens het programma ‘Gezonde Schoolpleinen’ ontdekten we bijvoorbeeld dat kinderen 99% van hun lessen zittend in een lokaal doorbrengen. Beweeg je te veel, dan krijg je meestal direct op de kop van je meester of juf. Gevoelsmatig past dit niet echt bij hoe een mensenkind van nature leert. En dat was niet alles. We lazen onderzoeken waaruit bleek dat maar liefst 90% van alle leslokalen in Nederland een slecht binnenklimaat heeft. Dit is vaak zelfs zo slecht dat dit het leren belemmert in plaats van stimuleert. De schoolklas is een vorm van intensieve kindhouderij geworden die ver af staat van de manier waarop we van nature leren.
In onze zoektocht naar een natuurlijke leeromgeving startten we vorig jaar het project Binnenbos op. In dit project onderzoeken we samen met leerlingen van het basisonderwijs het effect van planten in de klas. Uit onderzoek van onder andere Bert van Duijn en Agnes van den Berg blijkt dat planten in de klas de luchtkwaliteit verbeteren, de gerichte aandacht van leerlingen verbetert en de sfeer in de klas positief beïnvloedt (het wordt gezelliger).
In november 2017 startten we met de eerste test. Leerlingen van groep 4 kregen 150 luchtzuiverende planten en onderzochten samen met ons het effect. We onderzochten de CO2 waarde, het aantal decibels en de luchtvochtigheid. Het bleek lastig om meetbare resultaten te vinden. De evaluatie met leerlingen en leerkrachten leverden wel een aantal interessante aanknopingspunten op.
Positief was dat leerlingen veel over planten leerden, ze zelf leerden onderzoeken en zich eigenaar voelden van hun planten. We schrokken echter wel van onze metingen. We vonden soms CO2 waardes boven de 2.800 PPM (ernstig muffe lucht), luchtvochtigheidswaardes van onder de 40% (droge keeltjes en hoesten) en een geluidsniveau dat vaak boven de 65 decibel kwam (herrie!). Dit riep bij ons de vraag op: wat is een natuurlijke leeromgeving waar je echt goed kan leren? En wat heb je daar voor nodig?
Hoe stimuleren we bijvoorbeeld alle zintuigen? Hoeveel uur daglicht heeft een kind nodig? Hoeveel zuurstof? Hoeveel beweging en wat is de ideale mix tussen binnen en buiten leren? Dit project riep meer vragen dan antwoorden op. Maar volgens ons is het wel tijd om te onderzoeken wat een natuurlijke leeromgeving voor mensen en kinderen is. Horen bij 21st century skills niet ook een 21st century leeromgeving?
De komende maanden gaan we verder op zoek naar de kenmerken van een ideale leeromgeving. Waarbij we gaan kijken wat er vroeger was en wat er in de toekomst kan komen. En we gaan natuurlijk testen wat werkt. Testen jullie mee?

Bleichrodt is Product Market Manager Kind en Natuur bij IVN, Maarten Bruns is Product Marktmanager
Natuur in de Buurt bij IVN.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Routekaart KAN in je bouwproces
Als het gaat om ontwikkeling van nieuwe woongebieden, koesteren bouwpartijen en gemeenten hoge…
Minister wil alleen nestvoorzieningen in utiliteitsbouw
In het regeerakkoord is opgenomen dat er geen nieuwe duurzaamheidseisen zouden moeten worden gesteld aan…
Economische waarde van natuur in tien jaar met 50 procent gestegen
De economische waarde van ecosysteemdiensten in Nederland is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. In 2022…
Limburg lanceert 'Natuur op Recept' voor integratie van natuur in de zorg
In Limburg is onlangs het project 'Natuur op Recept' van start gegaan, een initiatief van Nature For Health en…
Natuur in steden niet meer ter decoratie
Vroeger vond je de natuur in het buitengebied en in de stad was het er hooguit ter decoratie. Uit recent…
Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
Ingrid Sloots van Nest Natuurinclusief ontwikkelde het Toetsingskader Natuurinclusief Bouwen. Met deze tool…
Leeuwarden maakt via beleidskader werk van biodiversiteit en vergroening
Vorige week heeft gemeente Leeuwarden haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld.…
Lancering Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving
Het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL), eerder aangekondigd als het Nationaal Dashboard…
Reactie toevoegen