Strategisch adviseur beheer Peter Post van de gemeente Almere schrijft over de gevolgen van de coronacrisis voor het werk van beheerders.
Anticiperen waar dat kan
De lente is nu in volle gang. Onder normale omstandigheden is dat een tijd om naar buiten te gaan, maar nu is het nog rustig op straat. Dat zien we terug met een 15 procent daling van het aantal meldingen openbare ruimte. Waar bewoners zeker in de eerste weken wel voor de deur zijn uitgegaan, is het wegbrengen van afval. We hebben gezien dat het druk is op de recyclingsperrons, maar helaas wordt er ook - ondanks stevige communicatie - veel huisraad gedumpt naast de ondergrondse inzameldepots in de wijk. Metershoge bergen aan twee keer zo veel als gebruikelijke opruimwoede wordt er nu dagelijks afgevoerd.
Creatief met participatie
De onderhoudsprojecten in de stad lopen vooralsnog niet of nauwelijks vertraging op. Wat betreft de participatietrajecten van de in voorbereiding zijnde projecten, is het opvallend hoe collega’s hierop creatief anticiperen. Het wordt als een uitdaging aangenomen om met behulp van digitale hulpmiddelen toch verbinding te maken met bewoners of zelfs met de kinderen van een te renoveren speelplek. En terecht: de technieken bestaan al langer, nu is de tijd dat we het ook echt gaan uitproberen. Zaak is om het overzicht te houden welke methoden uitgeprobeerd worden en welke succesvol zijn.
Rekening houden met schadeposten
Mochten de maatregelen onverhoopt langer gaan duren, dan zullen de meeste gemeenten rekening moeten houden met schadeposten door minder parkeren en afgelaste evenementen. Waar de positieve gevolgen zoals digitale technieken en ‘opgeruimde bewoners’ al zichtbaar zijn, komen de negatieve (financiële) gevolgen pas wat later aan het licht.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Twee miljoen euro voor verbetering leefomgeving Groningse wijk Beijum
9 okt om 08:30 uurHet college van B&W van de gemeente Groningen wil de komende jaren 2 miljoen euro investeren in de…
Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling
8 jul om 12:06 uurIn september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…
Internationale Knoop XL: van ambitie naar concrete invulling mobiliteit
4 jun om 15:20 uurIn het noordelijke deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren maar liefst 55 hectare grond…
PBL adviseert Rijk en provincies: maak samen ruimtelijke keuzes
28 mei om 16:53 uurDoor het gebrek aan actie van Rijk en provincies is er een impasse in de sectoren wonen, natuur en landbouw.…
Het grijze gebied als 'innovation playground’ voor mobiliteit en gebiedsontwikkeling
13 mei om 14:02 uurWat je hier bracht, brengt je niet verder. Dat is de stellige overtuiging van de mensen van Future Mobility…
Almere zet verdichting in voor vergroening
8 apr om 16:41 uurIn de onlangs vastgestelde Ontwikkelvisie 2040 voor de kern van Almere is veel ruimte voor groen. De…
‘Niet meer van crisis naar crisis struikelen’
27 mrt om 16:33 uurDaan Zandbelt, stedenbouwkundige en partner bij bureau De Zwarte Hond, ziet dat we…
De projectontwikkelaar als De Grote Boze Wolf?
15 mrt om 08:25 uur“Anne-Mette is voor niets of niemand bang, zij houdt de projectontwikkelaars in de tang!”
Dit schreven…
Reactie toevoegen