De openbare verlichting blijft zich continu ontwikkelen en professionaliseren. Wij hebben de drie belangrijkste trends binnen de sector opgesomd.
Wat zijn de trends in de openbare verlichting?
Grondstoffenpaspoort
De afgelopen jaren was verduurzaming de voornaamste reden om over te stappen op ledverlichting. Hierbij werd primair gekeken naar de voordelen van led op het gebied van energieverbruik en onderhoudsfrequentie. Inmiddels is de bewustwording rond de grondstoffenschaarste verder toegenomen en daarmee groeit de vraag om een grondstoffenpaspoort waarmee leveranciers afnemers informeren over welke materialen er zijn gebruikt, inclusief de herkomst en levensduur ervan.
Duurzaamheidsberekening
Een duurzaamheidsberekening, zoals een CO2-footprint, LCA-berekening (Levenscyclusanalyse) of een MKI (Milieu Kosten Indicator) wordt steeds vaker toegepast. Helaas zijn er op dit moment nog te weinig leveranciers die deze informatie leveren waardoor de referentiedatabases onvoldoende gevuld zijn. Als opdrachtgevers een duurzaamheidsberekening vragen in hun aanbesteding kunnen de databases worden gevuld. Daarnaast worden (toe)leveranciers gedwongen opnieuw naar hun producten te kijken en eerder gemaakte keuzes voor materialen en distributiekanalen te heroverwegen. De kans dat leveranciers in de toekomst gaan meewerken aan het terugnemen van eigen materialen aan het eind van de levenscyclus wordt daarmee ook groter.
Integrale oplossingen met verlichting
Tegenwoordig ligt bij verlichtingsvraagstukken de nadruk steeds vaker op de inpassing van de verlichtingsinstallatie binnen de omgeving. Met andere woorden: omgevingsgericht ontwerpen. Hierbij wordt het slim gebruikmaken van locatiespecifieke data steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan areaalinformatie, gegevens over waterstanden bij hevige regen, hittestress in de zomer en gegevens van metingen van sensoren in de omgeving.
Met al die data wordt het visualiseren van een ontwerp (in bijvoorbeeld een interactief 3D-model) nog voor de uitvoeringsfase ook steeds makkelijker. En dat komt goed uit, want naast integraliteit en omgevingsgerichtheid, is ook (burger)participatie steeds belangrijker binnen het ontwerpproces.
Reactie toevoegen