Wat is een beweegvriendelijke omgeving?
Een beweegvriendelijke leefomgeving stimuleert, faciliteert en verleidt mensen om te sporten, bewegen, spelen, verplaatsen en ontmoeten. Die omgeving beperkt zich niet alleen tot de fysieke leefomgeving, de hardware. De software (sport- en beweegaanbod) en orgware (organisatie van het aanbod) zijn minstens zo belangrijk.
De 6 uitgangspunten voor een beweegvriendelijke omgeving
- Een omgeving met voorzieningen (plekken) in de openbare ruimte waar mensen spelen, bewegen, sporten, ontmoeten en zich verplaatsen.
- Een omgeving waarin gebruikers worden gestimuleerd (bijv. door interventies, campagnes, beweegapps en activiteitenaanbod) te spelen, te sporten en zich actief te verplaatsen.
- Een omgeving waar een activiteitenaanbod is gekoppeld aan de voorzieningen, zodat die duurzaam gebruikt worden.
- Een omgeving die schoon, heel, veilig, toegankelijk en uitdagend is (ingericht).
- Een omgeving die tot stand is gekomen vanuit urgentie bij de gebruiker(s) en door samenwerking tussen publieke, private en particuliere partijen.
- Een omgeving die is toegepast en afgestemd op het juiste schaalniveau.
Hardware, software en orgware
De fysieke leefomgeving (hardware) is van belang om mensen te faciliteren om te kunnen bewegen. Het is een randvoorwaarde om te kunnen spelen, sporten en recreëren. Om mensen in beweging te krijgen is (vaak) meer nodig dan alleen hardware, zoals een georganiseerd aanbod en ondersteuning (software) en beheer, het toezicht en onderhoud (orgware). Pas als gelegenheid, georganiseerd aanbod en het proces achter het zichtbare aanbod in balans zijn, kan beweeggedrag gemaximaliseerd worden. We spreken van een beweegvriendelijke omgeving wanneer hardware, software en orgware op elkaar afgestemd zijn.
Het belang van een beweegvriendelijk omgeving
De voordelen van een beweegvriendelijke omgeving zijn legio. Zo leidt ze tot minder overgewicht, een betere geestelijke gezondheid, minder autogebruik en de stijging van de waarde van woningen. Daarnaast ontstaat een socialer klimaat omdat er meer ruimte is voor ontmoeting én raken bewoners meer betrokken bij hun omgeving.
Whitepaper
Aan de slag met de Beweegvriendelijke Omgeving? Download dan de whitepaper van het Kenniscentrum Sport en Bewegen:
Speel, ren, fiets, skate, zwem, sup en bewandel... …de route naar een beweegvriendelijke omgeving
Eind januari verschijnt het digitale Biind Magazine over de beweegvriendelijke leefomgeving. Wil je deze editie gratis ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Meest gelezen
Meer artikelen met dit thema
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Gemeente Rotterdam lanceert Urban Sports Agenda
15 nov om 14:22 uurGemeente Rotterdam gaat aan de slag met 32 acties om urban sports in de stad te versterken. De gemeente doet…
Gelderland presenteert concept Programma Sport 2024 – 2027
6 nov om 11:29 uurSport is belangrijk en gezond. Het brengt mensen bij samen, geeft plezier en houdt ons in beweging. Ook bij de…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
1 nov om 08:19 uurDe Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…
Beweegvriendelijke Omgeving Scan vernieuwd
30 okt om 09:28 uurDe BVO Scan, waarmee je inzichtelijk maakt hoe beweegvriendelijk je omgeving is, is vernieuwd. De tool is…
3x3 basketbal als katalysator voor persoonlijke groei
30 okt om 08:57 uurMet zijn tweepunter in de dying seconds van de Olympische finale zette Worthy de Jong 3x3 basketbal voor het…
Niet-sporters niet alleen in aandachtswijken maar ook elders
23 okt om 15:13 uurUit recent onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat niet-sporters niet uitsluitend in wijken met een lage…
Biind Magazine #4 2024 over de Gezonde Leefomegving
22 okt om 09:18 uurIn de nieuwste editie van Biind Magazine staat de gezonde leefomgeving centraal. Gezondheid en welzijn worden…
Reactie toevoegen