Gemeente Rotterdam gaat aan de slag met 32 acties om urban sports in de stad te versterken. De gemeente doet dat samen met urban sportaanbieders en sporters.
Gemeente Rotterdam lanceert Urban Sports Agenda

Fotograaf: Raemy Abdelsalam
Urban sports zijn vrije en creatieve sporten in een stedelijke setting, zoals skateboarden 3×3 basketball en breakdance. Deze sporten zijn populair, ook in Rotterdam: 25 procent van de Rotterdamse jeugd doet aan een vorm van urban sports.
Urban Sports Agenda: Waarde voor de stad (2024-2027)
De gemeente Rotterdam vindt urban sports belangrijk. De diversiteit en laagdrempeligheid van urban sports zorgt ervoor dat meer Rotterdammers in beweging komen. Dit is gezond en zorgt voor veel plezier. Daarnaast doen veel Rotterdammers al aan urban sports. Daarom zet de gemeente komende jaren extra in op deze sporten.
Wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie) benadrukt: “De komende jaren werken we nog meer aan de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van urban sports; iedereen moet kunnen meedoen! We gaan daarom onder meer een specifiek aanbod voor meiden en mensen met een beperking maken, omdat deze groepen op dit moment nog minder vaak sporten en bewegen. Denk bijvoorbeeld aan sportlessen speciaal voor meiden, of een urban sportspark in de buitenruimte die geschikt is voor mensen met een beperking.”
Acties: wat gaat de gemeente doen
In de Urban Sports Agenda staat wat de gemeente gaat doen en wanneer. Met ruim dertig acties gaat de gemeente de komende jaren aan de slag: van 2024 tot en met 2027. Dit doet de gemeente samen met de urban sportaanbieders en met urban sporters in de stad.
Voorbeelden van acties zijn het organiseren van de jaarlijkse Wednesday Night Skate, het verbeteren van de Subsidieregeling Urban Sports en het maken van een innovatieve sportplek in de openbare ruimte. Om deze acties tot een echt succes te maken is het belangrijk dat de gemeente blijft samenwerken met de urban sporters en sportaanbieders.
Samenwerking met partners
In een samenwerking tussen urban sporters, sportaanbieders en de gemeente is de agenda gemaakt. Er zijn creatieve sessies georganiseerd, vragenlijsten uitgedeeld en interviews gehouden. Ook via social media zijn Rotterdammers uitgenodigd om mee te denken over de nieuwe agenda. ROFFA, de organisatie die urban sports partijen vertegenwoordigt in Rotterdam, vertelt: “Er is een mooie samenwerking ontstaan tussen de gemeente Rotterdam en de urban sports scene. Daarin hebben we samengewerkt aan de Urban Sports Agenda. Als urban sports collectief voelen we ons gezien en gehoord. We hopen samen de stad verder te kunnen bouwen.”
Meer artikelen met dit thema
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
Onze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Structureel beleid nodig voor meer beweging in Nederland
Het belang van meer beweging in ons dagelijks leven wordt steeds duidelijker, maar de…
Subsidieoproep uitvoeren wijkscan bewegen en ontmoeten
Gemeenten kunnen vanaf vandaag t/m 16 oktober subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een wijkscan gericht op…
MOVE24 kondigt tweede editie aan
Noteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
RIVM: deel Nederlanders krijgt voldoende beweging, maar beweegt niet regelmatig genoeg
Volgens onderzoek van het RIVM voldeed in 2023 44% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder aan de…
Ontwerpchecklist voor de inclusieve beweegvriendelijke omgeving
Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft in samenwerking met Sweco de Ontwerpchecklist inclusieve…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Gelderland presenteert concept Programma Sport 2024 – 2027
Sport is belangrijk en gezond. Het brengt mensen bij samen, geeft plezier en houdt ons in beweging. Ook bij de…